Szellemi fogyatékosokat, prostituáltakat és Szaddám Huszeint bíráló irakiakat kínozták meg és végeztek ki az elnök és családtagjainak személyes parancsára Irakban. A történteket egy brit lap közölte, egy külügyminisztériumi jelentésre hivatkozva.

Több mint 50 szellemi fogyatékost végeztek ki Irakban az igazi halálraítéltek helyett, akik baksissal megváltották az életüket - áll többek között a brit külügyminisztérium jelentésében.

A londoni Guardian által közzétett jelentés, amelyet a külügyminisztérium szóvivője is megerősített, beszámol arról is, hogy az elmúlt hónapokban harminc prostituáltat fejeztek le, és fejüket elrettentésül saját házuk küszöbére tették le. Szeptemberben előfordult, hogy valakinek kivágták a nyelvét, mert bírálta Szaddám Huszeint, nyolc embert októberben pedig az államfőről készült falfreskó összemázolásáért végeztek ki. A kivégzési és kínzási parancsokat legtöbbször az elnök családtagjai írják alá.

A dokumentum, amelyet eredetileg nem szántak széles körben való publikálásra, olyan pillanatban került a nyilvánosság elé, amikor az ENSZ-ben megkezdődött a vita a Bagdad elleni szankciók feloldásáról. Több európai ország, köztük Oroszország úgy véli, hogy a megszorító intézkedések nem érték el céljukat, míg a brit és az amerikai kormány a szankciók fenntartása mellett foglalt állást.

(MTI)