Jugoszláviában pénteken megtették az utolsó előkészületeket a szövetségi kormány megalakítására: a majdani kormánypártok aláírták koalíciós szerződésüket, a parlament pedig igazolta az utolsó képviselői mandátumokat, így szombaton megválaszthatják majd az új kabinetet.

A koalíciós szerződést a kisebbik tagköztársaság, Montenegró fővárosában írták alá a jugoszláv kormányt megalakító három politikai csoportosulás: a szövetségi parlament legerősebb szerbiai és montenegrói politikai ereje, a Szerbiai Demokratikus Ellenzék (DOS) tömörülés és Szocialista Néppárt (SNP), valamint egy kis montenegrói párt, a Szerb Néppárt (SNS) képviselői.

Az új jugoszláv kormányt az SNP egyik alelnöke, Zoran Zsizsics vezeti majd. A DOS kilenc, az SNP hat, az SNS pedig egy miniszteri tisztséget kap a kabinetben. Miroljub Ljabus, a DOS kormányfőhelyettes-jelöltje az aláírás után elégedetten hangsúlyozta, hogy a szerződés pontosítja a jugoszláv és a két tagköztársasági - szerb és montenegrói - kormány együttműködését. A három kabinet tevékenységét Kostunica hangolja majd össze.

A podgoricai aláírással párhuzamosan Belgrádban a jugoszláv parlament estébe nyúló ülésén igazolta az utolsó képviselői mandátumokat is, ami eddig a szeptemberi választásokon elkövetett visszaélések körüli vita miatt váratott magára. A törvényhozás megválasztotta állandó bizottságait és tisztségviselőit: köztük az alsóház elnökévé Dragoljub Micsunovicsot, a DOS egyik vezetőjét. A felsőház már korábban megválasztotta elnökét, Szrdja Bozsovicsot (SNP).

Bozsovics szombat délelőttre összehívta a szövetségi parlament két házának együttes ülését, amelyen - a szeptemberi jugoszláv választások után bő egy hónappal - hivatalosan is megválasztják az új jugoszláv kormányt.

(MTI)

Korábban:

(2000. november 3.)