Egy viszonylag nyugodt éjszaka után kisebb összecsapásokról érkezett jelentés szombaton a palesztin területekről. Izraeli és palesztin illetékesek bejelentették, hogy a békefolyamat előmozdítása érdekében készek külön-külön találkozni a közeljövőben Bill Clinton amerikai elnökkel. Meg nem erősített hírek szerint Közel-Keletre és az Perzsa-öböl térségébe utazik hamarosan Vlagyimir Putyin orosz elnök.

Kórházi jelentések szerint szombatra virradóra hét palesztin tüntető sebesült meg a Gázai övezetben, Bureidzs menekülttábor közelében, amikor az izraeli katonák valódi és gumilövedékkel próbálták szétoszlatni a tömeget. A sérültek állapota nem súlyos. Pénteken este Ciszjordániában, Nablusz, Hebron és Rámalláh városánál palesztin fegyveresek lőttek izraeli katonai állásokat, de senki sem sérült meg.

Az izraeli haderők szombaton hajnalban visszavonták a Gázai övezetbe telepített harckocsikat, amelyeket a pénteki heves összetűzések után küldtek két helyszínre, Karni, illetve Kfar Darom zsidó településhez. Eredetileg még csütörtökön, a Peresz-Arafat megállapodás nyomán vonták vissza a tankokat, de a pénteki mohamedán imát követően újra kiújultak az ellenségeskedések.

Izrael szombaton ismét óva intett attól, hogy a palesztinok egyoldalúan önálló államot kiáltsanak ki. Barak vezető tanácsadója, Danni Jatom egy rádiónyilatkozatban kijelentette, hogy ennek katonai, politikai és gazdasági következményei egyaránt lennének.

Richard Holbrooke, az Egyesült Államok ENSZ-nagykövete a Le Monde-nak nyilatkozva egyebek közt arról beszélt, hogy Arafat bármikor befolyásolni tudja a palesztin tiltakozási hullám
alakulását. ''Világos, hogy a palesztinok akciója nem spontán természetű, és Arafat saját kedve szerint állíthatja le vagy indíthatja újra'' - vélte Holbrooke, aki az amerikai külügyminiszteri poszt egyik várományosa.

Időközben izraeli és palesztin vezetők bejelentették, hogy készen állnak tárgyalni Bill Clintonnal a béketárgyalások továbbvitele érdekében, de csak külön-külön. Jasszer Arafat palesztin elnök a jövő héten, az amerikai elnökválasztások után utazik Washingtonba, hogy találkozzon Clintonnal és Madelaine Albright külügyminiszter-asszonnyal. Slomo Ben Ami izraeli külügyminiszter szerint azonban aligha valószínű, hogy egy határozott béketervről esne szó ezeken a megbeszéléseken, inkább azt próbálják egyeztetni a felek az amerikai kormányzattal, hogy miként lehetne elmozdítani magát a megbékélési folyamatot az újabb holtpontról.

Jeruzsálemben szombaton egy magas rangú izraeli kormánytisztviselő megerősítette, hogy Ehud Barak kormányfő reményei szerint Jasszer Arafat palesztin vezető washingtoni látogatása után találkozik Bill Clinton amerikai elnökkel. Egy palesztin szóvivő azt erősítette meg, hogy Arafat ellátogat az amerikai fővárosba, de nem tudta megmondani, pontosan mikor kerül erre sor. Korábban amerikai források november 8-át, az ottani elnökválasztás másnapját említették. Maruán Kanafani szóvivő szerint a meghívás 9-re szól, ám ezen a napon Arafatnak már Dohában kell lennie egy iszlám csúcsértekezlet előkészítésén.

Hivatalosan a Kreml még nem erősítette meg, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök a Közel-Keletre látogat. Korábban Moszkvában azt közölték, hogy november 13-tól Igor Ivanov külügyminiszter tesz látogatást az említett területen. Moszkva megcsappant befolyásának visszaszerzésére törekszik a térségben.

(MTI)

Korábban:

(2000.11.03.)