Fehér házi közlés szerint Bill Clinton amerikai elnök egyelőre nem utazik Észak-Koreába. A múlt hónapban Madeleine Albright amerikai külügyminiszter ígéretes tárgyalásokat folytatott Phenjanban, és akkor a Clinton-látogatás lehetősége is nyíltan felmerült.

A minap a maláj fővárosban, Kuala Lumpurban szakértői szinten folytatott megbeszélések során tovább szélesedett az egyetértés területe a két fél között az észak-koreai rakétaprogram által megtestesített potenciális veszélyek kiiktathatóságát illetően. Ennek ellenére - közölte Jake Siewert fehér házi szóvivő - még vannak megoldandó kérdések, és így az elnök a jövő hét végén kezdődő ázsiai útjának programjába mégsem iktatja be a - siker esetén történelmi jelentőségűnek ígérkező - észak-koreai látogatást.

Így most Clinton Bruneibe és Vietnamba utazik. Az amerikai elnök vietnami látogatása önmagában is mérföldkőnek számít a múlt egyik fájdalmas fejezetének lezárása szempontjából. Siewert ugyanakkor nem zárta ki, hogy Clinton januárban, még hivatali idejének lejárta előtt ellátogathat Észak-Koreába is, ha a helyzet a tárgyalások eredményessége folytán erre éretté válik.

(MTI)

Korábban:

(2000.10.25.)