Ausztriában újabb fordulat következett be abban a botrányban, amelyet egy volt rendőr okozott könyvében szereplő állításával, amely szerint az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) rendszeresen szerzett a rendőrségnél dolgozó hívei útján adatokat a testület számítógépéből. Josef Kleindienst azt állítja, hogy Jörg Haider, az FPÖ volt elnöke pénzért vette tőle az információkat. AZ FPÖ eközben árulással vádolja koalícióstársát, az Osztrák Néppártot, mert támogatja a botrány kivizsgálását.

A nyomozás adatai az FPÖ irányába mutatnak. Jörg Haider testőrénél a házkutatáskor levelet találtak, amelyben Horst Binder, a testőr arról tájékoztatja Haidert: az FPÖ funkcionáriusai gyakran kérnek titkos adatokat. (Haider ezt Binder lakásába csempészett hamisítványnak minősítette.) A párt bécsi tartományi elnöke és főtitkára, valamint még egy bécsi vezetője ügyében a nyomozó szervek a mentelmi jog felfüggesztését kérték: erről szerdán döntenek.

A Haiderre nézve legfrissebb és valószínűleg egyelőre legsúlyosabb bizonyíték a botrányt kirobbantó könyv szerzőjének, Josef Kleindienstnek az ügyben tett és pénteken nyilvánosságra került vallomása. Kleindienst ugyanis állítja, hogy amikor még az FPÖ rendőrszakszervezetének elnöke volt, néha egyenesen Haider bécsi irodájába szállította a kért adatokat, s ténykedése fejében pénzt kapott.

Haider és az FPÖ minden irányba támad. A fő célpont Ernst Strasser belügyminiszter (Osztrák Néppárt, ÖVP), a kormány egyik legnépszerűbb tagja. Az FPÖ funkcionáriusainak egyike Júdásnak nevezte, egy másik FPÖ-politikus pedig kijelentette, hogy a nyomozó hatóságok Gestapó-módszereket alkalmaznak. Az FPÖ azt állítja, hogy csakis a párt hívei ellen folyik a nyomozás. Peter Westenthaler frakcióvezető szerint Erik Buxbaum biztonsági igazgató és a minisztérium elektronikus adatfeldolgozási osztályának vezetője személyében "vörösök, elvtársak" vezetik a nyomozást. Az illetők "bezzeg a többi vörös ellen nem járnak el", noha az előző biztonsági igazgató, Michael Sika könyvében arra felé utaló jelzések is akadnak" - mondta Westenthaler.

Susanne Riess-Passer alkancellár (FPÖ) - aki Haiderhoz repült, állítólag, hogy közvetlen utasításokat vegyen át - a koalícióban előállt súlyos helyzetről beszélt. Az ÖVP-ből azonban egyre többen állnak ki Strasser mellett. Megszólalt az ügyben maga Schüssel kancellár is, s védelmébe vette Strassert. A Neue Kronen Zeitungban úgy nyilatkozott: "Az ügyben az egyetlen helyes megoldást követi: minden irányba nyomoz, tekintet nélkül a pártállásra" - mondta. A kancellár elismerte, hogy az FPÖ számára nem kellemes a helyzet, viszont - vélekedett -, módot kínál a megtisztulásra. Schüssel újra a két előző - szociáldemokrata - belügyminisztert vádolta azzal, hogy az adatlopást illetően már korábban felmerült gyanú alapján nem intézkedtek. (Caspar Einem és Karl Schlögl korábban már elmondta: a gyanús ügyek kapcsán indultak vizsgálatok, de semmire nem jutottak. Nyilvánosságra került egy levél is, amelyben Haider mintegy elismerve az adatlopást, azt válaszolta Schlögl kérdésére: nem adja ki a bátor rendőröket, akik információval látják el.)

Az FPÖ, illetve Jörg Haider követelésére összeül a koalíciós egyeztető testület - amelynek Haider is tagja - de csak szerdán, mivel Susanne Riess-Passer addig külföldön lesz.

(MTI)

Korábban:

(2000.10.02.)