Több órás késést követően szombaton délután összeült a jugoszláv parlament, hogy megválassza az új szövetségi kormányt. Jugoszlávia leendő külügyminisztere eközben azt nyilatkozta, hogy az ország napokon belül helyreállíthatja diplomáciai viszonyt azzal a négy nyugati állammal, amellyel a tavalyi NATO-bombázások idején szakította meg a kapcsolatokat.

A parlament két háza - az alsóház, a Polgárok Tanácsa és a felsőház, a Köztársaságok Tanácsa - az eredeti tervek szerint még délelőtt kezdte volna meg együttes ülését, de erre csak délután három óra után került sor. A késést egyes képviselők újságíróknak azzal magyarázták, hogy hiba csúszott parlamenti anyagokba - egyes miniszteri életrajzokba -, ezért azokat újra kell nyomtatni. Megfigyelők valószínűbbnek tekintik azonban képviselők későbbi állítását, miszerint a miniszterelnöki expozé körüli egyeztetések okozták a késést.

A Zoran Zizics által vezetendő új jugoszláv kormány közel másfél hónappal a szeptemberi jugoszláv választások után alakul meg. A kabinetet három politikai csoport, a Szerbiai Demokratikus Ellenzék tömörülés, a montenegrói Szocialista Néppárt és a szintén montenegrói Szerb Néppárt alakítja meg.

Goran Szvilanovics, a Szerbiai Polgári Szövetség vezetője, az ország leendő külügyminisztere azelőtt nyilatkozott a diplomácia viszony helyreállításáról, hogy a jugoszláv szövetségi parlament az új, Vojiszlav Kostunica elnököt támogató kormány elfogadásáról szavazott. Már szerdán, Jugoszláviának az ENSZ-be való visszavételének ceremóniáján is Szvilanovics képviselte a balkáni államot. A politikus szerint az Egyesült Államok, Nagy-Britannia, Németország és Franciaország is jegyzéket küldött Belgrádnak a kapcsolatok helyreállítását szorgalmazva. Szvilanovics úgy vélekedett, hogy minden az új jugoszláv kormány hivatalba lépésétől és a nyugati indítványok megvitatásától függ. Amennyiben azokat elfogadják, akár 7-8 napon belül rendeződhet Jugoszlávia és az említett országok viszonya.

(MTI)

Korábban:

(2000.11.02.)