Több tízezren tüntettek Manilában szombaton a Fülöp-szigetek korrupcióval vádolt elnöke, Joseph Estrada lemondását követelve. Az elnököt korrupcióval, csalással és az alkotmány többszöri megsértésével gyanúsítják.

Az államfő ellen - akit 1998 közepén választottak meg hatéves időszakra - az a vád, hogy dollármilliókat kapott kenőpénzként illegális szerencsejátékok fő szervezőitől. Az elnököt az elmúlt napokban sorra hagyták el korábbi támogatói - a szombati tüntetés fő szervezője éppen az utóbbiak egyike, a katolikus egyház volt. Korábban sorsára hagyták az egykor népszerű színészt az üzleti körök, tovább pártjából kilépett a parlament mindkét házának elnöke, s követte utóbbiak példáját negyvennél több képviselőtársuk is.

A 63 éves elnök mindazonáltal egyelőre még kitart, bár már jelezte, hogy kész személyét és ügyét országos népszavazásra bocsátani. "A hallgatásomat sokan bűnösségem beismerésének
tekintették. E hallgatásnak most véget kell vetnem - mondta csütörtök este Estrada. - Garantálom a filippínó népnek, hogy fel fognak menteni, mert az igazság az én oldalamon áll."

Ahhoz, hogy távozásra kényszerítsék, a 22 tagú szenátusban kétharmados többség kellene. Ahhoz pedig, hogy ügyét bíróság elé bocsássák, a képviselőház legalább 73 tagjának meg kell szavaznia Estrada perbe foghatóságát.

(MTI)

Ajánló:

Az elnök honlapja. (angolul)