Több németországi városban tüntettek szombaton a szélsőjobboldali erőszak, az idegengyűlölet és az antiszemitizmus ellen. Az utóbbi hetekben gyakran vonultak az utcára a szélsőjobboldal ellenzői és támogatói, nem egyszer összecsapásra is sor került.

Berlinben előbb több száz neonáci gyűlt össze, hogy tiltakozzon a kormánynak a szélsőjobboldali Nemzeti Demokrata Párt (NPD) betiltását célzó terve ellen. Egy baloldali szövetség mintegy 500 képviselője ellentüntetést rendezett, miközben 1800 rendőrt helyeztek készültségbe, hogy megakadályozzák az esetleges összecsapásokat. Korábban gyakran került sor összetűzésekre a hasonló tüntetések során. A rendőrség szóvivője közölte, hogy illegális náci jelképek használata miatt nyolc szélsőjobboldali tüntetőt őrizetbe vettek.

A Németország keleti részén fekvő Dessau városában mintegy 2000-en tüntettek a szélsőjobboldali erőszak ellen. A megmozdulás résztvevői figyelmeztettek a jobboldali radikalizmus veszélyeire, és közös fellépést sürgettek. Hasonló demonstrációra került sor a szászországi Delitzsch városában, ahol több száz tüntető gyűlt össze. Augsburgban szintén a fajüldözés és az erőszak elleni tüntetést rendeztek. A megmozduláson a kormányon lévő Zöldek egyik vezető politikusa, Claudia Roth, a német parlament emberi jogi bizottságának elnöke arra figyelmeztetett, hogy sokan ismét kezdenek félni Németországban.

(MTI)

Korábban:

(2000.10.21.)