Megszületett az első bírósági ítélet, amely a szeptemberben Prágában lezajlott globalizáció-ellenes tüntetésen randalírozó fiatalt marasztalt el. Kamil O. lengyel fiatalt saját, rendőrségen tett vallomása alapján marasztalták el. A 18 éves fiú beismerte, hogy követ hajított az őt ütlegelő rendőrökre. Az egyik prágai bíróság ezért egy év elzárásra ítélte a lengyel diákot. Még további 18 tüntető ügyét tárgyalják a közeljövőben a prágai bíróságok. Az ítélet megalapozottságát megkérdőjlezi, hogy a bíróság a vádlott, annak védője és tanúk jelenléte nélkül hozta meg döntését.

Egy év elzárásra ítélte egy prágai bíróság Kamil O. lengyel diákot, aki a Nemzetközi Valutaalap és a Világbank szeptemberi csúcstalálkozója elleni tüntetésen követ hajított a rendőrökre.

Kamil az első, akit a prágai globalizációellenes demonstráció résztvevői közül elítéltek. A lengyel diák a tüntetés óta vizsgálati fogságban van, az ítéletről is cellájában értesült. A bíróság ugyanis zárt ülésen, tanúk és a vádlott meghallgatása nélkül hozta meg az ítéletet. Kamil ügyvédjét is csak utólag, ajánlott levélben értesítették, aki ezt annál is felháborítóbbnak tartja, mivel védence maga vallotta be, hogy követ hajított a rendőrökre, miután fejbe verték. Az ítéletet is erre a vallomásra alapozták.

Az idén érettségizett Kamil fellebbezett az ítélet ellen, szülei pedig kegyelmi kérvénnyel fordultak Václav Havel cseh elnökhöz - a Gazeta Wyborcza című lengyel napilap információi szerint.

A most elítélt fiúval együtt több száz lengyel vett részt a szeptember 26-i tüntetésen, amelyen a tüntetők üzleteket vertek szét. A cseh rendőrség több mint 800 embert őrizetbe vett, köztük több magyar állampolgárt is. Közülük 19 ellen emeltek vádat., Kamil az első közülük, akit elítéltek.

(MTI)