Szombaton éjjel megalakult az új jugoszláv kormány. A szövetségi parlament két házának együttes ülésén a képviselők ugyanis bizalmat szavaztak Zoran Zizics miniszterelnök-jelölt programjának. Az új kormány megalakulásával az országban szövetségi szinten lezárultak a szeptemberi jugoszláv választások nyomán bekövetkezett hatalmi változások. Távoztak tisztségükből a Szlobodan Milosevics volt jugoszláv elnök nevével fémjelzett előző vezetés tagjai.

A Zoran Zizics vezette új jugoszláv kormány tagjai szombat éjjel a parlament két háza előtt letették hivatali esküjüket. Zizics előzőleg ismertette kormánya programját, amely fő belpolitikai céljának a két tagköztársaság, Szerbia és Montenegró viszonyának harmonizálását, a gazdasági és társadalmi reformok továbbvitelét, a privatizáció gyorsítását tűzte ki.

A kabinetet három politikai erő hozta létre: a Vojislav Kostunica új jugoszláv elnököt támogató Szerbiai Demokratikus Ellenzék (DOS) tömörülés, a montenegrói Szocialista Néppárt (amely az előző belgrádi vezetés fő montenegrói szövetségese volt, de a nyugatbarát podgoricai kormány szeptemberi választási bojkottja miatt a jugoszláv parlament legerősebb montenegrói pártjává vált), valamint egy kis montenegrói párt, a Szerb Néppárt.

Az új kormányban, amelynek létszáma fele az előzőének, 9 tisztség Szerbiának (a DOS-nak), 7 pedig Montenegrónak jutott. A miniszterelnöki posztot az alkotmányos előírások miatt montenegrói politikus tölti be - Zizics, a néppárt egyik alelnöke -, és ezen párté a védelmi minisztérium is. A kulcsfontosságú tárcák közül a DOS például a belügyi, külügyi és a kisebbségügyi tárcát kapta meg; a kormányfő-helyettesi tisztséget szintén a DOS képviselője tölti be. A DOS néhány tárca élére pártpolitikus helyett szakértőt állított.

Az új jugoszláv kormány megalakulásával szövetségi szinten lezárulnak a szeptemberi jugoszláv választások nyomán bekövetkezett hatalmi változások: távoztak tisztségükből a Szlobodan Milosevics volt jugoszláv elnök nevével fémjelzett előző vezetés tagjai, Vojislav Kostunica lett az új elnök, új összetételű jugoszláv parlament és kormány alakult.

Milosevics azonban mégsem szorult ki teljesen a hatalomból: Szerbiát ugyanis Kostunica jelenlegi és Milosevics volt jugoszláv elnök híveiből álló közös, átmeneti kormány irányítja a decemberi szerb választásokig.

(MTI)