Ha politikuscsalád a Gore, akkor politikusdinasztia a Bush. A mostani elnökjelölt nagyapja Connecticut szenátora volt, apja CIA-főnök, ENSZ-nagykövet és az USA elnöke (1988-1992), öccse pedig Florida kormányzója. George Walker Bush ugyan későn kapcsolódott be a politikába, de az utolsó két kormányzóválasztást Texasban már megnyerte.

Bush, ahogy magáról állította, későn érő típus. 1946-ban született, Texasban. Tanulmányait egy apja által alapított magániskolában kezdte, majd a Yale és Harvard egyetemeken tanult jogot és üzleti tudományokat. Egész életében rossz tanuló volt, egyetemi évei alatt ivászatairól és a nagy bulikban játszott központi szerepéről híresült el. Saját bevallása szerint máig is csak újságot és thrillert olvas szívesen. 1988-ig a politika sem érdekelte különösebben, bár '78-ban megpróbálkozott egy kongresszusi képviselőséggel, de nem választották meg. A vietnami háború idején katonaként szolgált ugyan, de Texasban: ellenfelei szerint befolyásos családja intézte el, hogy ne kelljen elhagynia azt a hátországi repülőteret, ahol pilótának képezték ki.

Az egyetem elvégzése után olajvállalkozásokba kezdett, ahol hamarosan komoly pénzt szedett össze. A '70-es években sokak szerint kicsapongó életet élt, rendszeresen ivott, és mint néhány napja kiderült, ittas vezetés miatt a rendőrséggel is meggyűlt a baja. 1986-ban, állítólag kijózanodva a 40. születésnapi bulija után, elhatározta, hogy megjavul. Állítása szerint azóta nem iszik, és feleségével példásan neveli ikerlányait.

A megjavulás után hamarosan az üzleti életben eljutott sikerei csúcsára. 1989-ben megvette a Texas Rangers baseballcsapatot, amiért gyerekkora óta rajongott. A klubtól csak néhány éve vált meg, komoly sikerek után, még egy új stadiont is építtetett. Most is szívesen beszél a sportról, és szereti a kampányt egy baseballmeccshez hasonlítani.

1988-ban apja szövegírójaként beszállt az elnökválasztási kampányba, és megkedveltette magát a republikánusok vezetőivel. 1994-ben jelöltette magát a texasi kormányzóválasztáson, és nagy meglepetésre legyőzte demokrata riválisát. 1998-ban újraválasztották, a déli államban továbbra is nagyon népszerű. Texasban jelentős adócsökkentést hajtott végre, megkezdte az iskolarendszer reformját, és belefogott az USA legnagyobb börtönépítő vállalkozásába.

Bár ellenfelei tudatlannak nevezik, mert hajlamos összekeverni európai államok vezetőinek nevét - egy riporter által feltett kvízben négyből hármat elrontott -, öniróniájával, a becsületes kisember image-ével sok amerikait meghódított. Nagyon felkészült stáb áll mögötte, jórészt az apja elnöksége idején aktív vezetőgárdából. Beszél spanyolul, és republikánusoktól szokatlanul nagy súlyt fektet a kisebbségek védelmében. Mint állította, utoljára 7 éves korában tett rasszista megjegyzést, de anyukája akkor kimosta a száját szappannal, és megtanulta, mi a helyes.

Könyvtáros feleségével az utóbbi években buzgó metodisták lettek, nekik is vannak állataik, amelyek egy ilyen kampányban elengedhetetlenek. Bushéknál két kutya és egy cica van.

Magyari Péter