A legújab közvélemény-kutatás adatai szerint az amerikai elnökválasztás előtt két nappal ifjabb George Bush republikánus jelölt előnye egy százalékpontra zsugorodott demokrata riválisával, Al Gore-ral szemben. Hat kulcsfontosságú államban továbbra is a megjósolhatatlanságig szoros a verseny.

A Reuters és az MSNBC megbízásából készített országos felmérés szerint a biztos szavazók körében a texasi kormányzó 47 százalékkal áll az élen, az alelnök 46 százalékával szemben. Az 1200 választópolgár megkérdezése alapján készült közvélemény-kutatás statisztikai hibaküszöbe plusz-mínusz 3 százalék, tehát ez alapján a választás kimenetele abszolút kétesélyes.

A zöldek jelöltje, Ralph Nader 5 százalékos, a reformpárti Pat Buchanan és a libertariánus Harry Browne pedig egyaránt 1-1 százalékos támogatottságot mondhat magáénak.

Reuters/MSNBC megbízásából naponta készített közvélemény-kutatások eredménye szerint szombaton Bush még 46-44 arányban, pénteken pedig 46-42 arányban vezetett Gore előtt - emlékeztetett a Reuters.

Az ABC televíziós csatorna által pénteken végzett felmérés szerint a republikánus elnökjelölt 49-45 arányban állt az élen a versenyben, és a választókat szinte teljes mértékben hidegen hagyta az a csütörtöki bejelentés, miszerint az ifjabb Bush 24 évvel ezelőtt ittasan ült a volánhoz, és emiatt rövid időre letartóztatta a rendőrség. A megkérdezettek mintegy 5 százaléka mondta azt, hogy emiatt esetleg elfordulnának a republikánus jelölttől. Csakhogy ez
az öt százaléknyi réteg amúgy is arra készül, hogy Al Gore-ra adja szavazatát.

Minden esetre a kampány utolsó napjaiban a két vezető elnökjelölt mellett Bill Clinton elnök is teljes súlyával csatába vetette magát, felszólítva a választókat, hogy szavazzanak alelnökére, megakadályozva ezzel ifjabb George Bush bejutását a Fehér Házba. A vasárnap Arkansas államban kampányoló Clinton bizakodóan nyilatkozott a végeredményt illetően: teljes mértékben bizonyos abban, hogy Gore viszi majd el a pálmát, ha a demokraták szavazótábora aktívan részt fog venni a keddi választáson, emellett szerinte a bizonytalan szavazók az utolsó pillanatban Al Gore mellett fognak dönteni.

(MTI)

Ajánló:

(angolul)

Korábban:

(2000.11.01.)