Al Gore anyukája így befolyásolta fia hangszertanulását: "A világ jövendő vezetői nem hegedülnek!" Az 1948-ban született Al Gore politikus családba született, apja évekig kongresszusi képviselő, majd szenátor volt. Fiatalkorában a család vendégeként üdvözölhette Kennedy elnököt, és tudatosan készült maga is a politikai pályára.

A baloldalon álló kisfiú Al Gore
Saját állítása szerint Tennessee államban született, és szereti magát egyszerű farmergyereknek beállítani, de egyes kutatások szerint apja munkahelyének környékén, Washingtonban látta meg a napvilágot. A Harvard és a Vanderbilt egyetemeken tanult, ahol jogot és vallástörténetet hallgatott, iskoláit kitűnő eredménnyel végezte. Clintonhoz hasonlóan neki is volt a '60-as években hosszú hajú, háborúellenes korszaka az egyetemi időkben. Támogatta a beat-generáció elnökjelöltjének, McGovernnek a kampányát is, de arra már nincs bizonyíték, hogy a jelenlegi elnökhöz hasonlóan ő is füvezett volna. Apját sok támadás érte, mert politikusként ellenezte a vietnami háborút, és hogy segítse a családot, elveit feladva, önként jelentkezett katonai szolgálatra Vietnamba. 1969-71 között katonai újságíróként szolgált, majd leszerelése után Tennessee-ben polgári újságíróként működött tovább. Ekkoriban nősült, házassága tisztaságán azóta nem esett folt, négy gyermeke van. Felesége ügyvéd és fotóriporter volt a '70-es években. 1976-ban kezdődött politikai karrierje, amikor apja kongresszusi mandátumát sikerült elnyernie. 1984-ig kétévente újraválasztották, ekkortól pedig Tennessee egyik szenátora lett. Képviselőként a külügyek és a környezetvédelem lett a szakterülete, de tagja volt egy ideig a nemzetbiztonsági bizottságnak is. Folyamatosan ívelő politikai karrierje során egy környezetvédelmi témájú könyvet is írt arról, hogy mekkora veszélyben van a Föld. A könyv nagy siker lett, félmillió példányban elfogyott, és húsz nyelvre fordították le. 1988-ban ringbe szállt az elnökjelöltségért, de hiába nyert 7 államban előválasztást, mégsem ő lett minden idők legfiatalabb elnöke, mert a demokraták még csak nem is őt jelölték. Sokat árt kampányainak, hogy nehezen tud felszabadultan viselkedni, sokak szerint inkább okoskodó, hivatali nyelvezetben beszél.

Al Gore sokak szerint képtelen felszabadultan kampányolni
1989-ben egyik fiát elütötte egy autó, ezért visszavonult egy kis időre a politizálástól, hogy több időt tölthessen családjával. Az idősebb Bush elnöksége alatt azzal tűnt ki a demokraták közül, hogy néhány társával - például mostani alelnökjelöltjével, Liebermannal - megszavazta az Öböl-háborút. Ezért egy rövid ideig a frakció kiközösítette. A '92-es kampányban Clinton alelnökjelöltjeként különösen aktív volt, a fél országot beutazta egy kampánybuszon a későbbi elnökkel. Alelnökként környezetvédelemmel foglalkozott, ő volt az oroszországi ügyek felelőse, az ő feladata volt az olcsóbb és kisebb állami bürokrácia megszervezése. Utóbbi annyira jól sikerült, hogy az 1960-as évek eleji szintre csökkentette az állami irodisták létszámát. Kedvelt szakterülete a számítástechnika is, sokat kampányolt az internet terjesztése mellett, állítása szerint ő találta ki az "információs szupersztráda" fogalompárt is.

1996-ban újra Clintonnal kampányolt, és ekkor keveredett élete eddigi egyetlen botrányába. Állítólag részt vett úgynevezett puha pénzek illegális összeszedésében. Puha pénznek azt nevezik Amerikában, amikor egy párt vagy politikai akció kap pénzt, és nem közvetlenül a jelölt. Ez azért fontos, mert egy jelöltnek maximum 1000 $-t lehet adni, általánosabb célra viszont akármennyit. Gore ügyét azóta sem vizsgálták ki, a közelmúltban Reno igazságügy-miniszter megtagadta, hogy független ügyészt nevezzen ki a botrány tisztázására. Gore most ígéri, az első törvény, amit elnökként beterjeszt, az a kampánypénzek átláthatóvá tételéről fog szólni. Több támadás érte azért is, mert kiállt Clinton mellett a Lewinsky-botrány idején.

Gore felesége, akit becenevén Tippernek hívnak, de valójában Mary, szintén politizál. Clinton mentálhigiénia-ügyi tanácsadója, és alapítója egy szülői szervezetnek, amely a könnyűzenei számok szövegének cenzúrázását követeli. Több rapzenekar ezért már nótába foglalta nevét, itt nem idézhető szexuális tevékenységgel összefüggésbe hozva. Férjével együtt harcolt a V-chip elterjedéséért, amely szerkezet kikapcsolná az erőszakos jelenetekkor a gyerekek előtt a tv-t. A Gore család baptista vallású.

Természetesen Gore-ék állatai is szerepelnek a kampányban, két kutyájuk van, az egyiket a gyerekek betegen az utcán találták.

Magyari Péter