Két izraeli harci helikopter szállt le hétfőre virradóra Dél-Libanonban. További öt helikopter áthaladt az ország légterén. Ezt a Bejrútban hétfőn közzétett elnöki nyilatkozat adta hírül, s a dokumentum háborús cselekménynek minősítette az incidenst.

Az izraeli gépek a libanoni-izraeli határ közelében, Kantara falutól nem messze landoltak. Az öt másik gép olyan falvak fölött repült át, amelyet a Hezbollah gerillái tartanak ellenőrzésük alatt. Az elnöki nyilatkozat hangsúlyozza: ez volt a legsúlyosabb incidens azóta, hogy az izraeli csapatokat idén májusban kivonták Libanonból. A hétfői libanoni elnöki dokumentum hangsúlyozza, hogy Libanon az agresszió miatt panasszal fordul az ENSZ-hez.

Egy izraeli katonai szóvivő hétfőn közvetve megerősítette, hogy helikopterek hatoltak a libanoni légtérbe. Megfogalmazása szerint a gépek olyan területek fölött haladnak át, amelyek átrepülése szükséges Izrael állam és lakosainak biztonsága érdekében. A szóvivő emlékeztetett arra, hogy a Hezbollah október elején három izraeli katonát ejtett fogságba.

(MTI)