Jean-Claude Gayssot francia közlekedési miniszter szerint a Concorde-ok a jövő év folyamán ismét forgalomba állhatnak. "A Concorde-ok nem kerülhetnek a roncstelepre, úgy vélem, hogy ismét repülni fognak " - közölte Gayssot.

A francia közlekedési miniszter azt egyelőre nem árulta el, pontosan mikort kaphatnak ismét repülési engedélyt a szuperszonikus repülőgépek: "Én nem akarok semmiféle időponttal kapcsolatos kötelezettséget vállalni, de remélem, hogy még 2001 folyamán felújíthatjuk a szuperszonikus gép repüléseit"- mondta a francia miniszter.

Az Air France Concorde-ja július 25-én a kifutópályán egy amerikai DC-10es gép motorjáról levált fémdarabbal ütközött, ez felcsapódott a francia gép futóművére és felhasította az egyik kerék gumiköpenyét. A szétrepülő abroncsdarabok a gép üzemanyagtartályába - vagy a hajtóműbe - kerültek és előidézték az utasszállító felrobbanását.

Az Air France november elsejétől egy Airbus A340-est, decembertől pedig egy Boeing 777-est közlekedtet a Párizs-New York útvonalon. Április végéig érvényes menetrendjében egyáltalán nem szerepel Concorde-gép.

A gonnesse-i légi baleset óta az Air France-nak öt szuperszonikus gépe várakozik a felszállási engedélyre, a Britsh Airways hét hangsebességnél gyorsabb utasszállítóját szeretné ismét a levegőben látni.

(MTI)