Ausztriában a rendőrség számítógépéből történt illegális adatszerzés körüli botrány legújabb fejleménye, hogy a hatóságok már két szociáldemokrata politikus mentelmi jogának felfüggesztését is kérték. Jörg Haider, az Osztrák Szabadságpárt volt vezetője újra élesen támadta a nyomozati szerveket. Az Osztrák Néppárt egyes személyiségei eközben már egy esetleges új választások nélküli koalícióváltás lehetőségéről beszélnek.

A két szociáldemokrata egyike a karintiai tartományi parlament tagja, a másik egy kis település polgármestere. Mentelmi joguk felfüggesztése az előzetes vizsgálatok megkezdéséhez szükséges.

Jörg Haider a hétvégén újabb támadást intézett a nyomozó hatóságok ellen. Azt állította: a különleges nyomozócsoport két tagja arra panaszkodott, hogy nem engedik őket minden irányban nyomozni. Erről Haider - mint mondta - tájékoztatta Wolfgang Schüssel kancellárt is. A különleges csoport szóvivője, Robert Sturm közölte, hogy az ügyben az ügyészség bevonásával vizsgálatot indítottak, ám sajnos komoly tisztázás nem várható, mivel Haider nem hajlandó neveket és egyéb részleteket közölni.

Haider úja támadta Ernst Strassert, az Osztrák Néppárt (ÖVP) belügyminiszterét is. Kijelentette: pártja, az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) már többször bebizonyította, hogy a koalíciós partnernek is "ki tudja mutatni a foga fehérjét".

Schüssel kancellár azonban ezúttal haladéktalanul Strasser mellé állt, amikor kijelentette róla: "az az érzésem, hogy végre rendet tesz az elfogadhatatlan ügyekben".

Haider egyébként hétfőn a rendőrség és a közalkalmazotti kar politikamentessé tételét követelte, miután alig néhány éve a botrányt most kirobbantó Josef Kleindiensttel közösen maga hozta létre azt az FPÖ-rendőrszakszervezetet, amelynek vezető tagjai most a nyomozás fénykörébe kerültek.

Az FPÖ háza táján - amelyet ugyancsak megrendített a vezetés veresége a hétvégi stájerországi tartományi pártkongresszuson is - újabb botrány is kialakulóban van: Dieter Böhmdorfer igazságügyi miniszterről, aki kinevezése előtt Haider és az FPÖ ügyvédje volt, egyik korábbi munkatársa állítja, hogy hozzá került egy ötmillió schillinges készpénzes adomány, ami ilyen formában sérti a pártoknak szóló pénzadományokra vonatkozó jogszabályokat. Bőhmdorfer szóvivője azzal reagált a vádra, hogy az ügy az ügyvédi titoktartás körébe tartozik.

A főleg az FPÖ-re és személyiségeire koncentrálódó rendőrségi botrány komoly tehertétel a koalíciónak. Haider fenyegetőzését ugyan nem kell komolyan venni, mert a csökkenő népszerűségi adatok mellett neki és az FPÖ-nek áll a legkevésbé érdekében az új választások kiírása. Ám a jelek szerint az ÖVP-ben is mozgolódni kezdenek azok, akik eleve ellenezték az FPÖ-vel való koalíciót: Alfred Gusenbauer, az Osztrák Szociáldemokrata Párt elnöke jelezte, hogy az ÖVP egyes személyiségei már puhatolóztak nála az esetleges új választások nélküli koalícióváltás lehetőségéről. Gusenbauer kijelentette, hogy pártja ilyenre nem hajlandó - (miért is lenne, hiszen népszerűségi adatai még mindig jók) -, az ÖVP pedig határozottan cáfolta, hogy ilyesmi megtörténhetett volna.

(MTI)

Korábban:

(2000.11.04.)