Legkevesebb kétszázan életüket vesztették a hét végén egy közúti balesetben Nigéria délnyugati részén, amikor egy üzemanyag- szállító kamion belerohant tízegynéhány gépkocsiba, majd kigyulladt.

A tartálykocsiból kiömlött az üzemanyag, és szétterült az úton. Röviddel ezután történt a gyulladás, és a szétfolyó üzemanyag lángra kapott. A hétfői nigériai lapok beszámolói szerint a kamion vezetője elvesztette uralmát járműve fölött, s emiatt rohant bele a rendőrségi útlezárásnál várakozó kocsisorba. Az ütközések miatt tűz keletkezett, és a közelben lévő mind a 115 jármű utasaival együtt elégett. Az újságok szerint a katasztrófának a - többnyire a felismerhetetlenségig összeégett - halottakon kívül sok súlyos sérültje is van, s a kórházban kezeltek közül több tucatnyian válságos állapotban vannak.

A délnyugati Osun szövetségi állam rendőrsége azt közölte az AFP-vel, hogy az eset szombaton, csúcsforgalmi időben történt a Ife és Ibadan közötti országúton. A Reuters más rendőrségi forrásból származó értesülése szerint vasárnap este történt a szerencsétlenség, és az áldozatok száma legkevesebb 150.

A rosszul karbantartott nigériai utak valóságos "halálcsapdákká" váltak az utóbbi időben - írja a Reuters. Augusztusban a fővárosban, Abujában több mint negyven áldozata volt egy közúti balesetnek, októberben pedig legkevesebb 18 személy vesztette életét egy lagosi karambolban.

(MTI)