Bár az ideológiai harcot kerülni kívánja mindkét jelölt, és a fő irányvonalakban is tulajdonképpen egyetértenek, bizonyos kérdésekben egészen eltér az álláspontjuk. Mindkét jelöltre jellemző, hogy kínos ügyekben ódzkodnak a radikális állásfoglalásoktól, és inkább megkerülik a témát, máskor pedig többet ígérnek, mint amennyit saját pártjuk reálisnak tartana. Az alábbi felsorolásból rámutatunk a legfontosabb vitatémákra, amelyek felmerültek a kampány során.


Az amerikai gazdaság az utóbbi évtizedben hatalmas lendülettel gyarapszik, a polgárok gyorsan gazdagodnak, folyamatosan csökken a munkanélküliség. Néhány közgazdász ugyan évek óta állítja, nem mehet ez így a végtelenségig, egyelőre nincs jele a recessziónak, így a jelöltek vitája részben arról szól, hogyan adják vissza a népnek az államkasszába áramló dollármilliókat.

Adó

A demokrata Gore a legtöbb kérdésben a szövetségi kontroll híve, míg a republikánus Bush több mindent bízna az egyes államokra, illetve a magánszemélyekre. Ez meghatározza adópolitikájukat is. Mindketten egyetértenek, hogy az adókat csökkenteni kell, és az adókedvezmények körét bővíteni. Mivel Gore a nagyobb szövetségi támogatások híve, ezért kevesebb adóról kíván lemondani. 10 év alatt 500 milliárd dollát adócsökkentést ígér, míg Bush több mint kétszer annyit, 1300 milliárdot. Bush a jelenlegi öt adósávot négyre csökkentené, és mindegyik felső határát alacsonyabbra venné. Gore szerint ezzel a gazdagoknak kedvezne csak. Bush kiterjesztené, és emelné a gyermekek után járó adókedvezményt, míg Gore ezt elsősorban a továbbtanuló gyerekeket nevelőknek ígéri. Gore abban sem ért egyet Bushal, hogy radikálisan csökkenteni kellenee az örökösödési és ingatlan adókat. Bush két éves költségvetést tervez, ami Gore szerint elfogadhatatlan.

Szociális kiadások

Mivel Bush több pénzt hagyna az embereknél, kevesebbet is tudna szétosztani. Gore komolyan növelné az idősek kezelésére fordított egészségügyi hozzájárulásokat, a környezetvédelmi kiadásokat, és a gyógyszertámogatásokat. Bush viszont fokozatosan privatizálná a nyugdíj és egészségbiztosítókat, ami Gore szerint életveszélyes lépés volna. Ha Bush nyer, a nyugdíjalap 2%-át a polgárok magánszámlán is gyűjthetnék, sőt tőzsdézhetnének is vele, és betegbiztosítót pedig akár évente is lehetne cserélni. Gore inkább az állami újraelosztó-rendszer növelése mellett van.

Oktatás

Mindkét jelölt siralmasnak tartja az amerikai közoktatás színvonalát. Gore továbbra is a szövetségi iskolarendszer erősítésének a híve, 100.000 új tanárt állítana hivatalba, és emelné az iskolák támogatását. Bush a szabad versenyt támogatja az iskolák között is. Olyan kuponrendszert vezetne be, amely segély formájában hozzáférhető lenne a szülőknek plusz költségek esetén, ha nem a körzeti iskolába akarnák járatni a gyereküket. Ez Gore szerint az iskolák gettósodásához vezetne - bár alelnöke Joe Lieberman régebben támogatta a szabad iskola-választás rendszerét. Gore államilag pénzelné a kéttannyelvű tanítás terjedését, ez elsősorban a spanyol nyelvű lakosokat érintené. Bush szerint versenyeztetni kellene úgy is az iskolákat, hogy matematika és olvasás tesztekkel kellene járni az országot, és a legjobb eredményt elérő iskolák plusz támogatást kapnának. Bush azt is javasolja, hogy minden végzős gimnáziumi osztályból a legjobb tíz tanulót automatikusan vegyék fel állami egyetemre.

Hadügy

Mindkét jelölt szerint még több pénzt kellene költeni hadi kiadásokra. A katonák fizetését is mindketten emelnék, de Bush nagyobb mértékben. Egyetértenek a rakétafejlesztések szükségességében is, de míg Bush felmondaná az ezzel kapcsolatos nemzetközi szerződéseket - akár a Szovjetunióval kötött '72-es ABM egyezményt és az atomcsend moratóriumot is - Gore nem tenne ilyet.

Emberi jogok

Bush határozottan elítéli az abortuszt, de a kampány során a kérdésben egyre óvatosabban fogalmaz. A szinte teljes tiltás álláspontról indult, de most már legtöbbször csak az előrehaladott - eddig is csak bizonyos esetekben engedélyezett - abortuszokat tiltaná be. Gore viszont azt is támogatja, hogy a társadalombiztosítás is támogasson abortuszokat, és ellenzi Bush azon lépését, mellyel Texasban kötelezővé tette, hogy fiatalkorúaknál kötelező a szülő értesítése abortusz esetén.
Gore továbbra is fontosnak tartja az etnikai kvóták, vagyis a pozitív diszkrimináció fenntartását. Így például az állami egyetemeken a színesbőrűek könnyebben nyerhetnek felvételt. Ezeket a kvótákat Bush eltörölné, mert rasszistának tartja őket.
A fegyvertartást Gore azzal szigorítaná, hogy a fegyverboltosoknak listát kellene vezetniük a vevőikról. Ezt Bush határozottan elutasítja, csakúgy mint a fegyvertartási engedélyek rendszeres felülvizsgálatát is.
Mindketten támogatják a halálbüntetés fenntartását, de Busht sok támadás éri, mert államában (Bush jelenleg Texasban kormányzó) magasan a legtöbb kivégzés történik az USA-ban. Gore a vitás esetek miatt hajlandó lenne egy időre moratóriumot bevezetni a kivégzésekre.
Mindketten változtatnának a bevándorlási politikán, és több munkavállalói vízumot adnának ki, de Gore ezt csak a felsőfokú végzettségűeknek ígéri. Gore elsősorban Közép-Amerikából fogadna be több bevándorlót. Bush felgyorsítaná a letelepedési engedélyek elbírálását.

Külügy

Bush elsősorban a Közel-Keletet és Ázsiát tartja a legfontosabb amerikai érdekeltégű övezetnek, Európával alig foglalkozik. Ennek értelmében fokozatosan kivonná a Balkánról az amerikai katonákat, míg Gore támogatja jelenlétüket. Mindketten egyetértenek, hogy Kínával javítani kell a kapcsolatokat, de Bush kiállt Tajvan mellett is.

Környezetvédelem

Gore egyik szakterülete. Ökológiai okok miatt megtiltaná az alaszkai olajmezők feltárását, és komoly szankcókkal kényszerítené a nagyvállalatokat környezetbarát technológiák alkalmazására. Bush viszont megépítené az olajfúrókat az alaszkai nemzeti parkokban, hogy az USA minél kevésbé legyen kiszolgáltatva az energia importnak. A nagyvállalatokat sem bántaná, sőt a környezetvédelmet nem szövetségi, hanem állami ügynek tartja, amit helyi szinten kell megoldani. Bush felmondaná a kyotoi nemzetközi környezetvédelmi egyezményt, melynek betartásához Gore ragaszkodik.

Magyari Péter