A montenegrói vezetés nem fogja elismerni a szombaton felesküdött új jugoszláv kormány döntéseit – jelentette ki a montenegrói államfő tanácsadója. A Szerbiából és Montenegróból 1992-ben megalakult Jugoszlávia szavai szerint "egy ideiglenes állam, átmeneti megoldás".

A montenegrói vezetés nem fogja elismerni a szombaton felesküdött új jugoszláv kormány döntéseit. Ezt Miodrag Vukovic, a montenegrói államfő alkotmányos kérdésekben illetékes tanácsadója jelentette ki vasárnap.

Vukovic úgy fogalmazott, hogy az új jugoszláv kormány döntései nem lesznek érvényesek Montenegró területén. A tanácsadó úgy vélekedett, hogy a Szerbiából és Montenegróból 1992-ben megalakult Jugoszlávia "egy ideiglenes állam, átmeneti megoldás, amelynek bizonyos munkát el kell végeznie Szerbia javára, és kisebb mértékben Montenegró számára".

Vukovic nyilatkozatában emlékeztetett arra, hogy Vojislav Kostunica jugoszláv államfő a Podgoricában október közepén tett látogatásán arra kérte a montenegrói vezetést, ne gyorsítsa fel a Montenegró státusának meghatározását célzó folyamatot a demokratikus Szerbia kiépítése előtt.

Belgrád és Podgorica kapcsolatai javultak Kostunica október 7-i beiktatása óta, ám ennek ellenére folyamatosan ütköznek a szövetségi szinten jelentkező alkotmányos kérdésekben. A szeptember 24-én tartott jugoszláviai elnök- és parlamenti választást törvénytelennek tartó és amiatt bojkottáló montenegrói hatóságok nem ismerik el az e választások eredményeként megalakult jugoszláv kormányt.

(MTI)

Korábban:

Az [*****] összeállítása