A tervezett washingtoni megbeszélések előtt a palesztinok az amerikai közvetítés eredménytelenségére panaszkodva az Európai Unió, Oroszország és az ENSZ bekapcsolódását követelik a közel-keleti béketárgyalásokba, emellett változatlanul nemzetközi békefenntartók védelmét kérik. A több mint egy hónapja tartó palesztin-izraeli összecsapásokban 179 ember vesztette életét, az áldozatok szinte valamennyien palesztinok voltak.

Jasszer Arafat palesztin vezető az amerikai CBS televízió vasárnap éjszakai adásában gyorsbevetésű nemzetközi erőt kért a "véres háború, a palesztin nép lemészárlásának" megállításához.

A szeptember 28-án kezdődött palesztin-izraeli összecsapásokban 179 ember vesztette életét, az áldozatok szinte valamennyien palesztinok voltak. A palesztin felkelést közvetlenül kiváltó incidensről, Ariel Saronnak a jeruzsálemi Mecsetek terén tett látogatásáról szólva Arafat elmondta: Ehud Barak izraeli miniszterelnökhöz és Bill Clinton amerikai elnökhöz folyamodva esdekelt, hogy akadályozzák meg az izraeli jobboldal vezérének útját. Figyelmeztette Barakot és Clintont, hogy Ariel kirándulása kiterjedt erőszakhoz vezethet, aggodalmai azonban süket fülekre találtak.

A palesztin elnök csütörtökön Washingtonban találkozik Bill Clintonnal, aki azután vasárnap az izraeli kormányfővel folytat megbeszélést. Nabil Aburdeneh, Arafat főtanácsadója szerint a palesztin vezető az izraeli agresszió leállítását fogja követelni. Fehér házi értesülések szerint a megbeszélésen szóba kerül a békefenntartókról szóló makacs palesztin követelés is, amely a további tárgyalások egyik legnehezebb kérdésének ígérkezik.

A hétfői izraeli napilapokban olyan értesülések láttak napvilágot, hogy az Egyesült Államok elvi hozzájárulást kér Izraeltől a békefenntartók állomásoztatásához. Az izraeli miniszterelnöki hivatal hétfőn közleményben adta hírül, hogy ellenzi az ötletet. A Washingtonból hazatérő Slomo Ben Ami külügyminiszter pedig sietett közölni: az Egyesült Államok nem támogatja békefenntartók küldését a Gázai övezetbe és Ciszjordániába.

Az izraeli külügyminiszter szerint Arafat felvetette egy washingtoni hármas találkozó lehetőségét, de Izrael az erőszakcselekmények beszüntetését követeli a csúcstalálkozó feltételeként.

A válságban újabb fordulatot hozhat az izraeli rádió értesülése, hogy magas rangú izraeli tisztségviselők a Palesztin Hatóság korrupcióját alátámasztó részletek megszellőztetésére készülnek. Nyilvánosságra akarják hozni többek között, hogy Arafat és miniszterei személyes céljaikra használtak fel nemzetközi segélyeket. Ben Ami tagadta, hogy ilyen lejáratási kampányt mérlegelne az izraeli vezetés, mondván: a világban már általános egyetértés alakult ki Arafat és kormánya korruptságáról, Izraelnek nincs szüksége ezen megfigyelés nyomatékosítására.

Ehud Barak hétfőn elismerte, hogy Arafat igyekszik csendesíteni a feszültséget Ciszjordániában és a Gázai övezetben, de az erőszakcselekmények kézzelfogható csökkenése egyelőre nem tapasztalható. Saul Mofaz tábornok, izraeli vezérkari főnök vasárnap figyelmeztette a palesztinokat, hogy erélyesebb válaszcsapásra számíthatnak, ha az erőszak folytatódik.

A palesztin önkormányzatú területeken mérséklődő intenzitással, de folytatódnak az összetűzések. Izraeli katonák hétfőre virradóra négy palesztint sebesítettek meg a Gázai övezetben, Necarim és Kfar Darom zsidó falvak közelében. Palesztinok két izraeli telepest sebesítettek meg Ciszjordánia északi részén, egyikük állapota súlyos. Gázában 3000 ezer ember vett részt egy 28 éves palesztin férfi temetésén, akit vasárnap Karni átkelőhely közelében szíven lőttek izraeli katonák. A tüntető gyászolók bosszúért kiáltottak.

(MTI)

Korábban:

(2000. november 6.)