Brit lapértesülések szerint Írországban nyomozás kezdődött azzal a gyanúval, hogy a néhai Franjo Tudjman államelnöksége idején a horvát távközlési vállalat privatizációjából befolyt összeg egy részét titkos ír bankszámlán helyezte el az akkori horvát vezetés. Információk szerint az ügyletben részt vett a jelenlegi horvát pénzügyminiszter is, aki szerint azonban a hír kacsa.

''Ha az ír rendőrök olyan titkos bankszámlára bukkannának, amelyen állítólag Horvátországból kilopott pénzt rejtegetnénk, akkor nyugodtan vágják zsebre az összeg felét'' - ezt üzente Borislav Skegro volt horvát pénzügyminiszter az Ír Köztársaság rendőrségének, amely egyes sajtóhírek szerint nyomozást folytat titkos horvát pénzügyi tranzakciók ügyében.

A The Sunday Times című brit lap nyomán a horvát tömegtájékoztatás is hírt adott arról, hogy Írországban állítólag nyomozás kezdődött azzal a gyanúval: a néhai Franjo Tudjman államelnöksége idején a horvát távközlési vállalat privatizációjából befolyt összeg egy részét titkos ír bankszámlán helyezte el az akkori horvát vezetés. A brit lap szerint 100 millió fontot, a horvát sajtó szerint viszont 100 millió dollárt helyeztek el egy ír bankban abból a 680 millió dollárból, amelyet a Deutsche Telekom fizetett ki a horvát vállalat részvényeinek egy részéért. A gyanú szerint a Tudjman alapította Horvát Demokratikus Közösség (HDZ) választási kampányának támogatására szánták volna a pénzt.

A brit lap szerint az ügyben kulcsszerepet játszott Borislav Skegro volt pénzügyminiszter, aki viszont sajtónyilatkozatban tagadta a brit és a horvát sajtó állításait. Bejelentette, hogy már beperelte a Nacional című zágrábi hetilapot, amely néhány hónappal ezelőtt elsőként adott hírt az állítólagos pénzlopási ügyről. Skegro elmondta: Horvátország is rendszeresen helyez el külföldi bankokban nagyobb összegeket. Elmondta, hogy valóban 100 millió dollárt helyezett el tavaly a horvát vezetés egy ír bankban, de az összeget néhány hét múlva át kellett utalniuk fizetési kötelezettségek miatt a Zágrábtól a magyar határig tervezett autópályát építő Astaldi cégnek. Skegro tagadta, hogy bármekkora összeg is a néhai Franjo Tudjman elnök zsebébe vándorolhatott volna.

(MTI)

Korábban:

(2000.04.20.)