A Palesztin Hatóság azt tervezi, komoly erőfeszítéseket tesz annak érdekében, hogy megakadályozza a gyerekek részvételét az izraeli katonákkal való összetűzésekben. Az elmúlt hetek összetűzéseinek - leginkább palesztin - áldozatai között sok a fiatalkorú.

''Általános az egyetértés a palesztin csoportok között arról, hogy kampányt folytatnak a közvélemény meggyőzésére, hogy megakadályozzák a 16 éven aluli gyerekek részvételét az Izrael ellenes tüntetéseken'' - nyilatkozta Jasszer Abed Rabbo palesztintájékoztatási miniszter a Financial Times szerdai számában megjelent interjúban.

Abed Rabbo kijelentése Jasszer Arafat Palesztin vezető és Bill Clinton amerikai elnök csütörtökre tervezett washingtoni találkozója előtt hangzott el. A lépés a konfliktus egyik legellentmondásosabb problémáját oldaná meg. Emberi jogi csoportok szerint legkevesebb 177 halálos áldozata van az elmúlt hetek összetűzéseinek, egynegyedük 18 év alatti fiatal. A palesztin gyerekek halála felélesztette a nemzetközi közvélemény szimpátiáját a palesztinok ügye iránt.

Emberi jogi csoportok bírálták Izraelt a túlzott erő miatt és amiatt, hogy az a gyerekek ellen is irányul. Izrael ezzel szemben a palesztinokra hárította a felelősséget, mondván: arra bátorítják a gyerekeket, hogy kockára tegyék életüket kő- és gyújtóbombák dobálásával az izraeli katonák ellen. Az izraeli kormány szóvivő szerint segítené anyugalom helyreállítását a térségben, ha a palesztinoknak sikerülne kivonni a gyerekeket a frontvonalakról.

(MTI)

Korábban:

(2000.11.06.)