Az Európa Tanács (ET) parlamenti közgyűlésének politikai bizottsága szerdán egyhangúlag megszavazta azt az indítványt, amely az ET-tagállamok kormányainak azt javasolja: ajánljanak fel különleges meghívotti státust Jugoszláviának a 41 tagállamot tömörítő európai szervezetben.

A javaslat, amely egyelőre nem foglalkozik Belgrád tagsági viszonyával, csütörtökön kerül a közgyűlés állandó bizottsága elé - közölte Surján László, a magyar ET-küldöttség vezetője a 80 tagú bizottság szerdai üléséről tájékoztatva. A két közgyűlési ülésszak között tanácskozó testület minden valószínűség szerint elfogadja az előterjesztést. Az ET-testület reméli, hogy a közeljövőben ebben a vendégstátusban fogadhatja Jugoszlávia képviselőjét. Ez természetesen - fűzte hozzá Surján László - Jugoszlávia ez irányú kérésének is függvénye.

A magyar Et-küldöttség vezetője az indítvánnyal kapcsolatban jelezte, hogy abban kifejeződik az európai szervezetnek az a reménye, hogy Jugoszlávia - egy későbbi időpontban - tagjává válhat a szervezetnek. A meghívás egyelőre azonban nem erre, hanem a különleges vendégstátusra szól. Belgrád közeli felvétele még nincs napirenden, de a páneurópai szervezethez való csatlakozás első lépcsőjének tekinthető.

Az ET-testület a kezdeményezést biztatásnak szánja Jugoszlávia számára, arra kívánja ösztönözni Belgrádot, hogy teljesítse az ET-tagsághoz kötött feltételeket. Jugoszlávia ET-tagságának kérdésében azonban konkrétumok nem hangzottak el. A javaslattal egy időben a testület indítványozta azt is, hogy a páneurópai szervezet biztosítson humanitárius segélyt Jugoszláviának tekintettel a közelgő télben várható súlyos energiagondokra.

Az ET szívesen venné, ha Belgrádban megnyílna a szervezet irodája. Szorgalmazták, hogy az ET-tagállamok a dél-európai stabilitási paktum keretein belül járuljanak hozzá Jugoszlávia talpraállításához. Ugyancsak csütörtökön tart ülést Strasbourgban az ET miniszteri bizottsága, amelynek ülésén díszvendégként lesz jelen Vojiszlav Kostunica új jugoszláv elnök.

(MTI)

Korábban:

(2000.11.02.)