George W. Bush texasi kormányzó, az amerikai Republikánus Párt elnökjelöltje szerdán Austinban újságíróknak azt mondta: arra számít, hogy hamarosan hivatalosan is megerősítik Floridában aratott győzelmét, ami egyben elnökké választását is jelenti. Az országos összesítésben Gore 150-200 ezer szavazattal többet kapott, mint a republikánus jelölt, Bush viszont esélyesebb a mindent eldöntő floridai elektorok megszerzésében.

Bush az eddigi szavazatösszesítések szerint vezet Floridában Al Gore alelnök, demokrata elnökjelölt előtt, de előnye - mintegy 6 millió leadott szavazat mellett - nem éri el a kétezret.

Bush a floridai győzelemmel megszerezné az elnökké választáshoz szükséges elektorszámot. Tekintettel ugyanakkor arra, hogy az amerikai választási rendszerben amelyik jelölt bármilyen arányban győz valamely államban, megkapja az állam összes elektorának támogatását, a végső elektori vokseloszlás nem feltétlenül tükröződik a lakossági szavazatok országos számarányában.

A dolgok jelenlegi állása szerint országos összesítésben Gore mintegy 150-200 ezer szavazattal többet kapott Bushnál, de ezek a szavazatok nem hasznosultak olyan mértékben, mint a Bushra adott voksok. A választást megelőző napokban a szakértők éppen ellenkező felállás eshetőségén elmélkedtek: abból indultak ki, hogy Bush nagy fölénnyel győzhet számos államban - javítva ezzel saját országos lakossági szavazati statisztikáját -, ám Gore, megfelelő számú és nagyságú államban aratott, szoros versenyben elért győzelemmel több elektort szerezhet. Most azonban elképzelhető, hogy az események fordítva alakultak - feltéve, ha Floridát valóban Bush nyerte el.

(MTI)

Ajánló:

(2000.11.06.)

Korábban:

(2000.11.08.)