Nagy felháborodást keltett Dél-Afrikában egy házilag készült videó felvétel, melyen egy fekete férfi látható, akire több kutyát is ráuszítottak. A film végén röhögő fehér rendőrök összeharapdált foglyokat vertek. Az eset után hat fehér rendőrtisztet letartóztattak, és széleskörű vizsgálat kezdődött.

Kedden mutatta be a Dél-Afrikai Köztársaságban a helyi állami televízió azt a videó filmet, melyből kiderül, hogy fekete foglyokon képeztek ki rendőrkutyákat. Az ötperces felvételen egy húsz év körüli fekete férfit látható, akire egy nyílt mezőn több kutyát is ráuszítottak, miközben a szerencsétlen kétségbeesetten próbálta védeni a fejét. A házilag készült film végén röhögő fehér rendőrök összeharapdált foglyokat vertek.

A dél-afrikai állami televízió illetékesei nem közölték, hogy ki juttatta el hozzájuk a felvételt, csupán annyit árultak el, hogy a filmet többször is levetítették "szórakoztatásképpen" különböző rendőri összejöveteleken. A felvételt még két évvel ezelőtt készítették, ennek ellenére a kegyetlenkedés igen nagy felháborodást keltett és hat fehér rendőrtisztet letartóztattak. Sally de Beer rendőrfőnök-asszony szerint nem kizárt, hogy voltak más hasonló esetek is, ezért széleskörű nyomozást rendeltek el. Steve Tshwete biztonsági miniszter megdöbbenésének adott hangot. "Nehéz elhinni, hogy a rasszizmusnak és a brutalitásnak ilyen nyers megnyilvánulására sor kerülhetett négy évvel a demokratikus fordulat után" - mondta a miniszter.

(MTI)

Ajánló:

(angolul)