Kínos helyzetbe hozott néhány politikai és állami vezetőt, hogy az amerikai médiumok egy része, George W. Bush-t kiáltotta ki az elnökválasztás győztesének. Számos külföldi politikai vezető alig tudta visszavonni a Bush-nak címzett korai üdvözlő távirattait.

Szerte a világon számos állami tisztségviselőt zavarba ejtett, sőt talán kínos helyzetbe is hozott szerdán az a bizonytalanság, amely az amerikai elnökválasztás eredményét illetően kialakult.

Némelyek már az amerikai tömegtájékoztató eszközök első eredményjelentései alapján üdvözlő táviratot küldtek a győztesként elkönyvelt George Bushnak, mások az utolsó pillanatban, pánikszerű sietséggel visszavonták a médiához eljuttatott üdvözleteket, amikor kiderült, hogy Floridában újraszámlálják a szavazatokat, és ez megváltoztathatja a választások kimenetelét.

Elsőként Kína, majd Franciaország intézett üdvözlő szavakat Bushhoz. Pekingben a hivatalos Új Kína hírügynökség hozott nyilvánosságra egy rövid gratuláló szöveget, nem kommentálva az amerikai elnökválasztás fejleményeit. Jacques Chirac francia elnök "őszintén gratulált" Bushnak, és azt írta, hogy "örömmel tekint kettőjük együttműködése elé".

Johannes Rau német elnöknek még időben sikerült visszatartania már útjára indított gratulációját. A médiaszerkesztőségekbe küldött, gyors üzenetében kérte a szerkesztőket, hogy mégse hozzák egyelőre nyilvánosságra Bushhoz intézett üdvözlő táviratát, amelyben "tiszta szívből gratulált a választás győztesének". Gerhard Schröder kancellár óvatosabbnak bizonyult: nem engedte kiadni a kancellári hivatalból az üdvözlő sorokat, amíg el nem ül a bizonytalanság az amerikai elnökválasztás eredménye körül.

Robin Cook brit külügyminiszter is körültekintő kívánt lenni, de ő más megoldást választott, mint a német kancellár: a BBC-nek nyilatkozva, feltételesen gratulált szerdán reggel Bushnak, arra az esetre, ha "megerősítést nyer választási győzelme". Mások éppen ellenkező irányban mentek lépre, és udvarias kertelés nélkül hangot adtak csalódásuknak a véglegesnek hitt eredmény hallatán. Louis Michel liberális belga külügyminiszter az RTBF belga rádiónak adott nyilatkozatában nem rejtette véka alá, hogy ő bizony Al Gore-nak szurkolt, mert - mint mondta - szerinte "George Bush Amerikája sokkal inkább a múlt felé forduló lesz, semmint a jövő felé". Egyebek között attól tart, hogy Bush elnöksége alatt újrakezdődhet a fegyverkezési verseny - mondta.

Thorbjörn Jagland norvég külügyminisztert pedig az aggasztotta "Bush győzelmében", hogy "az Egyesült Államok ridegebb, merevebb magatartást tanúsít majd az ENSZ-szel szemben". Szavait a norvég NTB hírügynökség idézte.

Hasonló kavarodásra vezettek az amerikai elnökválasztási bonyodalmak a világ sajtójában is. Japán egyik vezetője lapja, a Jomiuri Simbun például kénytelen volt már az újságos standokról begyűjteni húszezer példányos különkiadását, amelyben Bush győzelmét harsonázta. A Genda japán bulvárlap még rosszabbul járt, mert neki már nem sikerült visszavonni az utcákról a Bush győzelmét hirdető kiadást.

(MTI)

Ajánló:

Az [*****] elnökválasztási dossziéja

Korábban:

(2000.11.08.)