A cseh fél szerdán hivatalosan lemondta Milos Zeman miniszterelnök és Wolfgang Schüssel osztrák kancellár találkozóját, amelyre a megállapodás szerint november végén Bécsben került volna sor. A temelini atomerő üzembe helyezése miatt ugyanis folytatódnak az osztrák határlezárások.

A bécsi találkozóban a múlt héten a dél-morvaországi Zidlochovicében egyezett meg Zeman cseh kormányfő és Schüssel osztrák kancellár. A két politikus Bécsben folytatni kívánta a temelini atomerőmű üzembe helyezése, illetve a létesítmény elleni osztrák tiltakozások miatt a kétoldalú kapcsolatokban kialakult problémák megvitatását.

Zidlochovicében Zeman elutasította az osztrákok legfőbb követelését, hogy újabb biztonsági vizsgálatok elvégzése érdekében Prága fél évvel halassza el a temelini atomerőmű beindítását, bár a vizsgálatokkal egyetértett. Az osztrák környezetvédők, akik elégedetlenek a megbeszélések eredményével, múlt csütörtökön újra lezárták a közös határátkelőket. Zeman már vasárnap bejelentette: amennyiben hétfő estig nem ér véget a blokád, nem tárgyal. Az osztrákok hétfőn este öt határátkelőt ugyan felszabadítottak, de hármat továbbra is lezárva tartanak.

"Tekintettel arra, hogy folytatódnak az osztrák hatóságok által engedélyezett határlezárások, a cseh fél úgy véli, hogy nincsenek meg a kellő feltételek a magas szintű találkozó megtartásához" - jelentette ki Ales Pospísil cseh külügyminisztériumi szóvivő. Szerinte Jan Kavan cseh külügyminiszter a döntést a Zemannal való megállapodás alapján hozta meg, s erről Bécset is értesítették.

(MTI)

Korábban:

(2000.11.01.)