Ellenőrizetlen jelentések szerint egy elkallódott, szavazatokkal teli, lezárt urnát találtak egy erősen demokrata többségű környéken. Egyes hírek szerint félrevezető volt a floridai nyomtatott szavazólap, ezért számos demokrata érzelmű polgár félreértésből nem Al Gore-ra adta le szavazatát. Robert Wexler floridai demokrata képviselő bejelentette: a Palm Beach-i körzetben 19 ezer szavazatot kizártak, mert nem megfelelőek voltak a szavazócédulák. Egyre inkább úgy tűnik, hogy legkorábban csak holnap este válhat ismertté a floridai szavazatok újraszámlálásának eredménye.

Az eddigi adatok tanúsága szerint George Bush republikánus jelölt ebben a kulcsállamban 1725-tel több szavazatot kapott, mint Al Gore demokrata jelölt. A kedélyeket azonban olyan állítások és egyelőre ellenőrizhetetlen hírek borzolják, hogy félrevezető volt a floridai nyomtatott szavazólap (és emiatt néhány ezer demokrata érzelmű polgár Gore helyett tévedésből Pat Buchanan reformpárti jelöltre adhatta voksát). Robert Wexler floridai demokrata képviselő bejelentette: a Palm Beach-i körzetben 19 ezer szavazatot kizártak, mert nem megfelelőek voltak a szavazócédulák - közölte a CNN.
A hírek szerint egy erősen demokrata többségű környéken (Miami-Dade megyében), egy iskolában találtak egy lezárt, szavazatokkal teli urnát. Ennél is súlyosabb, eredményhirdetést hátráltató tényező, hogy a külföldről postán érkező szavazatok feldolgozásához még mintegy tíz napra van szükség.

A négy évvel ezelőtti elnökválasztáson Floridába 2300 "távszavazat" érkezett postai úton a tengerentúlról, a külföldön szolgáló amerikai katonáktól és családtagjaiktól, és feltételezhető, hogy ezúttal is legalább ugyanennyi ilyen voks beérkezése várható.

Jelenleg a hivatalos állás szerint Al Gore-nak 260 elektora van, míg Bush 246 elektorral rendelkezik.

Az amerikai elnökválasztás kimenetelét Florida dönti el.

Az eddig mért floridai Bush-előnyre, valamint arra a feltételezésre tekintettel, hogy külföldről (zömmel a katonacsaládoktól) várhatólag inkább republikánus voksok érkezhetnek be, az elemzők többsége arra hajlik, hogy George Bushnak adjon több esélyt.

Amennyiben Bush győz Floridában, megszerzi az ottani 25 elektort, akkor a végeredmény 271-260 lehet Bush javára. Ellenkező esetben, Gore győzhet, a megszerzett floridai szavaztokkal együtt, összesen 285 elektorral.

Az ugyancsak kedden lebonyolított képviselőházi választásokon egyébként nagy többséggel újraválasztották mindkét magyar származású képviselőt, a kaliforniai demokrata Tom Lantost és az oklahomai republikánus Ernest Istookot.

Ami a szenátusi erőviszonyokat illeti, a republikánusok a jelek szerint megőrizték minimális többségüket. Ha az utolsó, még nyitottnak tekintett verseny úgy dőlne el, hogy annak nyomán 50-50 lenne a két nagy párt szenátorainak számaránya, akkor is érvényesülhet a republikánus többség. Szavazategyenlőség esetén ugyanis a szenátusban az elnök szavazata dönt. A szenátus elnökének tisztségét az amerikai alelnök látja el. Mármost vagy a republikánus Dick Cheney lesz az alelnök, vagy a demokrata Joe Lieberman, aki azonban jelenleg egyben megválasztott szenátor is, és ha alelnökké válna, akkor fel kellene adnia szenátori posztját, és - mivel saját államában, Connecticutban republikánus a kormányzó, ilyen esetekben pedig a kormányzó szenátorkijelölési joga érvényesül - Lieberman szenátori székébe minden bizonnyal republikánus személy ülhetne.

A "csaknem döntetlen" eredmény árnyékában a számtalan választási eljárási szabálytalanságra vonatkozó panaszt kétpárti törvényességi felügyelet ellenőrzi.

A két nagy párt két egykori külügyminisztert - egyben jó nevű jogászt - kért fel közreműködésre a floridai közjogi helyzet kölcsönösen elfogadható tisztázása érdekében. A demokraták hívó szavára Warren Christopher, a republikánusokéra James Baker utazott a "napfényes államba".

(MTI)

Ajánló:

(2000.11.06.)

Korábban:

(2000.11.08.)