Alig néhány elektori szavazat választja el egymástól a republikánus Busht és a demokrata Gore-t nem sokkal az elnökválasztás végeredményének kihírdetése előtt. Gore egyetlen esélye a győzelemre, ha Floridában és még egy bizonytalan államban övé a szavazatok többsége.

A két jelölt eredménye a szavazatok összeszámlálása során végig nagyon közel állt egymáshoz. Már csak négy állam eredményei teljesen bizonytalanok, és egyelőre egy kicsivel Bush vezet. A négy állam közül, ahol még teljesen bizonytalanok az eredmények, Florida a legfontosabb, mert az ottani győzelem 25 elektori szavaztot ér. A maradék három állam összesen delegálhat ugyanennyi elektort. Mivel egy kicsivel Bush vezet, Gore-nak csak akkor esélye a győzelemre, ha Floridában, és még egy államban győzni tud. A floridai szavazatok 80%-nak összeszámlálásakor az államban egy kicsivel Bush vezet.

Bush a déli és a középső államokban tarolt, Gore jóval kevesebb államban győzedelmeskedett. A verseny mégis szoros, mert Gore szerezte meg a szavazatok többségét a két legnépesebb, így legtöbb elektort delegáló államban, New Yorkban és Californiában. Az szavazatok számlálásakor már egyszer úgy tűnt, hogy Florida is az övé, de utóbb kiderült, hogy az exit poll felmérésen alapuló jóslat elhamarkodott volt.