Az amerikai sajtó már bejelentette, később azonban visszavonta, hogy George W. Bush nyerte az elnökválasztást. A küzdelem még nem dőlt el. Az utolsó órákban Gore nagyon felzárkózott a mindent eldöntő floridai választáson és végül néhány száz szavazattal Bush nyert egy olyan államban, ahol 6 millióan szavaztak. Az már korábban eldőlt, hogy aki itt nyer, az lesz az elnök. Gore kérésére a példátlanul kis különbség miatt újraszámolják a szavazatokat néhány körzetben. Jelenleg 1738 szavazat a különbség Bush javára. Az összes szavazatot tekintve Gore nyert, de az elektorok többségét nem tudta megszerezni és ha Floridában veszít, akkor Bush lesz az elnök. Egyelőre mindkét jelölt vár, nem lehet tudni, hogy mikorra lesz meg a hivatalos végeredmény, de Bush esélyei jobbak.

Az elnökválasztás végeredménye az utolsó percekig kérdéses, a szavazatszámlálás során a részeredmények félóránként másik jelölt győzelmét jósolták. Egyelőre nincsenek hivatalos végeredmények, mivel Florida állam öt körzetében Al Gore kérésére a példátlan kis különbség és más"anomáliák miatt" újra számolják a szavazatokat.

A legfrisseb hírek szerint, Al Gore országosan 272 ezerrel több szavazot kapott mint Bush, de nem tudta megszerezni az elektorok többségét.


Fotó: Reuters
A három Bush: az idősebb George, a fiatalabb
George és Jeb
A győzelemhez legalább 270 elektori szavazat kellett az 538-ból. A polgárok az USA-ban nem közvetlenül választják az elnököt, hanem az államok népességük arányában elektorokat delegálnak, akik egységesen a saját államukban elért végeredmény értelmében szavaznak. Ezért a választások során nem a százalékokat volt igazán izgalmas nyomon követni, hanem az elektori szavazatok állását. Előfordult, hogy csak egy vagy két elektori mandátum választotta el egymástól a jelölteket.

Az első szavazatokat két New Hempshire-i falu, Dixville Notch és Hart lakói adták le, legkésőbb pedig a kontinensnyi ország nyugati államaiban zártak a szavazófülkék. Miután minden államban befejeződött a szavazás, a világ figyelme Floridára összpontosult. Az ott elért eredmény dönti el, ki lesz az USA 43. elnöke. A mindent eldöntő ütközet eredménye nagyon szoros: Bush néhány ezrelékkel előzte meg Al Gore-t. Jelenleg a szavazatok 100 %-nak összeszámlálása után 1738 szavazattal George W. Bush nyert Floridában. A minimális különbség miatt Al Gore öt szavazókörben a szavazatok újraszámlálálsaát kérte. Így egyelőre nincsen hivatalos végeredménye az amerikai elnökválasztásnak.

Az elmúlt évtizedekben az amerikaiak kimondottan érdektelenül szemlélték az elnökválasztásokat, négy évvel ezelőtt például a szavazásra jogosultaknak kevesebb mint fele élt választójogával. Idén azonban sok helyütt rendkívül magas volt a részvétel, több helyütt hosszú sorok kígyóztak a szavazóhelyiségek előtt. New Yorkban, Los Angelesben és Detroitban fél órás sorokat kellett kiállniuk a választópolgároknak. Atlantában és Georgia állam egyes vidékein pedig közel másfél órás várakozás után tudtak az emberek szavazni. Bizonyos államokban a zord időjárás sem vette el a választók kedvét attól, hogy éljenek politikai jogaikkal, Észak-Dakotában a hóvihar ellenére is magas volt a részvétel. A két elnökjelölt helyi idő szerint kedd délelőtt adta le voksát. Gore a szavazás után egy általános iskolába ment fórumot tartani a gyerekeknek, Bush pedig ebédelni indult szüleivel.
Az első eredmények magyar idő szerint kedd éjfélkor kezdtek érkezni. Az első államokban, ahol a szavazófülkék a legkorábban zártak, Bush tetemes előnyre tett szert. Bushnak épp csak arra volt ideje, hogy elmosolyodjon, amikor a szavazóhelyiségek előtt készített közvéleménykutatások - az úgynevezett exit poll felmérések - alapján bejárta a világot a hír, hogy Gore győzött az egyik "legértékesebb" államban, Floridában, és ezzel hirtelen nagyon közel került az addig vezető Bush-hoz. Florida megszerzése azért lett volna fontos, mert népes államként az átlagosnál jóval több, 25 elektort állíthat. Néhány óra múlva azonban kiderült, hogy az exit pollra alapozott jóslat elhamarkodott volt. A küzdelem hamarosan fej-fej mellett haladt, Bush végül néhány ezrelékkel szerepelt jobban Gore-nál a déli államban, ahol öccse, Jeb Bush a kormányzó. Bush sorra győzött a déli és a középső államokban is, többek között Texasban, saját kormányzóságának színhelyén is. Igazi szégyen Gore-nak és csapatának, hogy saját államában, Tennesseeben sem tudott győzni. Csakúgy mint Clinton hazájában, Arkansasban.

Ugyanakkor Gore tarolt a keleti parti államokban, és megszerezte a két legtöbb elektort adó államot, New Yorkot és Kaliforniát is.


Fotó: Reuters
Csalódott demokrata-drukkerek
Az elnök mellett a szenátorok harmadát (34), az összes kongresszusi képviselőt (435) és 11 állam kormányzóját is megválasztották. Az amerikai törvényhozás mindkét házában eddig kis republikánus többség volt. A mostani előzetes eredmények szerint a republikánus fölény a Kongresszusban és a Szenátusban is megmarad. A szenátusi választásokon azonban a demokraták jobban szerepeltek, de egy hely híján nem tudtak többséget szerezni. Ez azt jelenti, hogy az demokraták igen kevéssé lesznek képesek befolyásolni az amerikai politika alakulását a következő két évben (kétévente tartanak ugyanis szenátusi és képviselőházi választásokat).

Különös figyelem irányult a New York-i szenátorválasztásra, mert a jelöltek közt volt Hillary Clinton, a leköszönő elnök felesége. Clinton asszony megnyerte a választást, így ő lesz az első First Lady, aki politikai karriert fut be, férje leköszönése után. A most megválasztott kormányzók többsége is demokrata.

Gore egyelőre, a nem hivatalos eredmények szerint vesztésre áll. A "vereségben" nagy szerepet játszott a harmadik helyezett Ralph Nader. A zöld párti elnökjelölt ugyan alig szerzett néhány százalékot, de mivel programja jóval közelebb állt a demokratákéhoz, mint a republikánusokéhoz, ezt a néhány szavazatot a demokrata jelölttől halászta el. Ilyen szoros eredmény mellett Nader visszalépése Gore elnökségét jelenthette volna, hiszen például Floridában minden valószínűség szerint megfordult volna a végeredmény. A radikálisan konzervatív jelölt, Pat Buchanan valószínűleg még az 1%-ot sem érte el, így ő nem tudta veszélyeztetni a hozzá politikailag közelebb álló Bush győzelmét.

George W. Bush édeasapja, George Bush 1988 és 1992 között volt az Egyesült Államok elnöke, az újraválasztásáért folyó küzdelemben éppen a Clinton-Gore páros győzte le.

George W. Bush alelnöke Dick Cheney volt hadügyminiszter. Al Gore alelnökjelöltjét, Joe Lieberman-t szenátorként újraválasztották. Január végéig azonban még Bill Clinton az Egyesült Államok elnöke, az új elnök hagyományosan csak ekkor veszi át a hatalmat.

[*****]