Egyre több jel utal arra, hogy Jörg Haider, az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) elnöke vissza akarja venni az irányítást. A hírek szerint Haider frakcióvezetőként akar ismét részt venni a párt vezetésében, hiszen ezzel egyfelől mentelmi joghoz jut - amire a rendőrségi számítógép adatainak illegális megszerzése és felhasználása körüli botrány miatt szüksége lehet - másfelől ez a poszt alkalmas arra, hogy szinte minden szervezeti szinthez hozzáférjen.

Az adatlopás ügyében az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) számos funkcionáriusa került gyanúba, többek - például a bécsi tartományi elnök, Hilmar Kabas - ügyében a mentelmi jog felfüggesztését kérték a nyomozó szervek. Megalapozottnak tűnő gyanú vetődött Jörg Haiderre is, aki állítólag szintén illegálisan szerzett adatokat használt fel. Az FPÖ az illetékes biztonsági igazgatót és munkatársait "vörösöknek" nevezte, és a lapok szerint "feljelent, beperel mindent, ami mozog".

Az FPÖ kormányba való bevonása miatti nemzetközi tiltakozás nyomán az elnöki tisztségből májusban távozott Haider - aki a látszat ellenére eddig sem adta ki a kezéből a gyeplőt -, most nyilvánosan is újra meg akarja mutatni, ki az úr a háznál.

A hírek szerint Haider karintiai tartományi elöljárói posztjáról Bécsbe készül. A feltételezést tagadja az FPÖ, ám közben kiderült az is, hogy Haider november 15-re rendkívüli tartományi pártkongresszust hívott össze Karintiában.

Az osztrák sajtó tudni véli, hogy Haider frakcióvezetőként veszi át újra a párt irányítását, hiszen ezzel egyfelől mentelmi joghoz jut - amire a rendőrségi számítógép adatainak illegális megszerzése és felhasználása körüli botrány miatt szüksége lehet -, másfelől ez a poszt alkalmas arra, hogy szinte minden szervezeti szinthez hozzáférjen.

Haider azzal is jelezte, hogy kézbe akarja venni az FPÖ-t, hogy akadályokat gördít Hubert Gorbach vorarlbergi FPÖ-elnök infrastruktúra-miniszterré jelölése útjába. Gorbach Karl Heinz Grasser pénzügyminiszter és Thomas Prinzhorn gyáriparos, parlamenti elnök-helyettes mellett az FPÖ gazdasági liberálisai közé számít, és a kormányban való megjelenése mélyítené az FPÖ-miniszterek és Haider közötti nézeteltéréseket.

(MTI)

Korábban:

(2000. október 2.)