A Krónika című erdélyi napilap szerint román részről hamarosan kiterjesztik a román-magyar határ valamennyi átkelőjére a díjszabás ellenében végzett kötelező gépjármű fertőtlenítést. A román-bulgár és a román-moldovai határon már régóta alkalmazott fertőtlenítést minden előzetes bejelentés nélkül november 3-án kezdték meg a gyulavarsándi átkelőnél. A fertőtlenítés szükségességének okáról román részről most sincs magyarázat, csak annyi, hogy erről egy 1974-ben elfogadott jogszabály rendelkezik.

A román kormány tavaly határozatot hozott a fertőtlenítés általános bevezetéséről, s a 995-ös számú határozat végrehajtására pályázatot írtak ki. Ezt a bukaresti székhelyű Credinvest cég nyerte el, amely a gyulavarsándi átkelőnél kezdte meg tevékenységét.

A kényszerfürdőért a Magyarországról kilépő autósoknak a személygépkocsik után 30 ezer lej, a mikrobuszoknál 80 ezer lej, a kamionok után 150 ezer lej fertőtlenítési díjat kell fizetniük. A kötelező fertőtlenítésből beszedett összeg 35 százaléka a román mezőgazdasági minisztérium költségvetését gyarapítja.

Emil Hotaran, a fertőtlenítőszerek és élősködők irtására használatos anyagok forgalmazásával foglalkozó cég résztulajdonosa a Krónikának elmondta, hogy a Credinvest az egészségügyi minisztérium által engedélyezett Germostop L. nevű fertőtlenítőszert használja, amely klórt nem tartalmaz és sem az emberi szervezetre, sem az autófestékre nem ártalmas.

Az erdélyi lap ugyanakkor megszólaltatott egy szakértőt is, aki szerint a fertőtlenítő eszköz nem egyéb szappanos víznél.

(MTI)