A felbecsülhetetlen értékű Millennium gyémántok a lehető leghamarabb visszatérnek a londoni Millennium Dómba, amint kifogástalanul megoldják biztonságos őrzésüket. Az intézmény és a De Beers gyémántkereskedő cég döntött így azután, hogy kedden egy fegyveres banda megpróbálta elrabolni a 350 millió fontra (150 milliárd forintra) becsült páratlan ékköveket, illetve azok másolatát, amelyekkel előző este kicserélték a gyémántokat. A Scotland Yard ugyanis egy besúgó révén már öt hete tudott a tervről, és elitalakulata alaposan felkészült az ellenakcióra.

A rendőrség a helyszínen fogta el a banda hat tagját, másik hat társukat két London közeli faluban tartóztatták le. Kihallgatásuk azóta is folyik, csakúgy mint a házkutatás a tettesek lakásain. A Scotland Yard tudni akarja, ki a csoport megbízója, kell-e kutatniuk további gyanúsítottak után a nemzetközi gyémántpiacokon.

A rendőrség feltételezése szerint, ha a bandának sikerült volna megkaparintani a gyémántokat, azok csak feldarabolva kerülhettek volna értékesítésre a nemzetközi gyémántpiacon, de nem Londonban, hanem Antwerpenben vagy Tel-Avivban. Még ez esetben is a tapasztalt gyémántkereskedők felismerték volna a gyémántok eredetét. A gyémántok legnagyobb ékkövét, a 203 karátos úgynevezett Millenniumi csillagot több évvel ezelőtt találták egy zairei bányában. Eredetileg 707 karátos volt és szétdarabolás, három éven át tartó csiszolás révén nyerte el jelenlegi formáját.

A rendőrség szerint a rablási kísérlet jól kitervelt és a legapróbb részletig jól kidolgozott volt. Ennél csak a Scotland Yard "Bűvész hadművelet" nevet viselő ellenakcióját szervezték meg páratlan alapossággal és olyan titokban és észrevétlenül, hogy a rablók, akik már hétfőn végre akarták hajtani az akciót, besétáltak a csapdába.

A nyomozók feltételezik, hogy ugyanezen csoport számláját két másik közelmúltbeli nagyszabású rablási kísérlet is terheli - Londonban és egy közeli településen a tavasszal és a nyáron el akarták rabolni a Securicor biztonsági cég pénzbegyűjtő autóját, de nem várt fejlemények meghiúsították mindkét kísérletet, és a rablók kénytelenek voltak kereket oldani.

A rablási kísérlet alaposan fellendített a Millennium Dóm kiállításai iránti érdeklődést, mindenki látni szeretné a gyémántokat. A közvélemény nagy részének ugyanis fogalma sem volt arról, mekkora értéket képviselnek a Millennium gyémántok.

(MTI)

Ajánló:

Virtuális séta az épületben. (angolul)

Korábban:

(2000.11.07.)