Újabb nagy mennyiségű elrejtett fegyverre bukkantak Koszovóban a nemzetközi békeerő (KFOR) katonái - közölték szerdán Pristinában. Egyelőre nem hozták nyilvánosságra, hogy a jugoszláv hadsereg vagy a Koszovói Felszabadítási Hadsereg (UCK) rejtette-e el a fegyvereket az elaknásított barlangban.

A KFOR bejelentése szerint a NATO vezetésű békeerő lengyel és ukrán katonái az átmeneti igazgatás alatt lévő szerbiai tartomány déli részén bukkantak a fegyverekre, egy olyan barlangban, amelynek bejáratát ismeretlenek korábban elaknásították.

A békefenntartók összesen 43 gránátvető-lövedéket, 76 különféle típusú rakétát, 7 rakétavetőt, 25 aknát, egy nehéz golyószórót, 9 láda lőszert, egy gránátvetőt és 170 dinamitrudat találtak a barlangban. Mivel a helyszínen több aknát is felfedeztek, egyelőre felfüggesztették a további kutatást.

Steven Shapell KFOR-szóvivő újságírók előtt nem fedte fel, hogy milyen fegyveres csoporté lehetett a most megtalált arzenál.

A jugoszláv hadsereget és a szerb rendőrséget a tavalyi jugoszláviai NATO-csapásokat lezáró egyezmények értelmében múlt nyáron kivonták a tartományból. Tavaly ősszel hivatalosan leszerelték a szakadár albán Koszovói Felszabadítási Hadsereget (UCK) is, amely előtte bő egy éven át fegyveres harcot vívott a jugoszláv biztonsági erőkkel a tartomány függetlensége érdekében.

A KFOR idén júniusban már talált egy jelentős fegyverarzenált az UCK egykori erősségei közé sorolt Klecka falu közelében. A békeerő egyes tisztjei az albán szakadároknak tulajdonították a - KFOR-értékelés szerint Pristina teljes lakosságának kiirtásához is elegendő mennyiségű - arzenált, s ezzel megkérdőjelezték, hogy az UCK valóban minden fegyverét beszolgáltatta a nemzetközi erőknek.

(MTI)

Ajánló:

(2000.11.02.)

Korábban:

(2000.11.08.)