Míg a mérsékelt albán politikus Koszovó függetlenségét akarja elismertetni, addig Kostunica, jugoszláv elnök semmiképpen nem tartja elfogadhatónak, hogy tartomány kiszakadjon Jugoszláviától. Rugova viszont határozottan elutasította, Kostunica autonómia ajánlatát.

Ibrahim Rugova mérsékelt koszovói albán vezető kedden ismét arra kérte az Egyesült Államokat és az Európai Uniót, hogy ismerje el Koszovó függetlenségét, hozzájárulva így a térségbeli feszültség csökkentéséhez.

Az AP-nek adott nyilatkozatában Rugova úgy vélekedett, hogy a nyugati országok után Koszovó szomszédjai is el fogják ismerni a tartomány függetlenségét. Álláspontja szerint Belgrád demokráciáról tanúskodó gesztust tenne, ha elismerné Koszovó függetlenségét.

Rugova, aki pártjával, a Koszovói Demokratikus Szövetséggel győzelmet aratott az októberi önkormányzati választásokon a tavaly hivatalosan leszerelt szakadár albán Koszovói Felszabadítási Hadsereg volt vezetői felett, kiemelte, hogy a koszovói albánok óvatosan viszonyulnak a jugoszláviai demokratikus erők közelmúltbeli diadalához. "Üdvözöljük a Belgrádban végbement változásokat, de vannak bizonyos fenntartásaink, ami természetes is " - mondta, utalva arra, hogy Vojiszlav Kostunica jugoszláv elnöknek és támogatóinak ugyanaz az álláspontja Koszovót illetően, mint a Milosevics-rendszernek.

Kostunica kijelentette, hogy Koszovó függetlenségének kérdése szóba sem jöhet, mivel a szerbek a parányi tartományt kultúrájuk bölcsőjének tekintik. A nyugati országok szintén nem támogatják Koszovó kiszakadását Jugoszláviából, inkább azt a megoldást részesítenék előnyben, hogy Koszovó autonóm köztársaságként maradjon a jugoszláv állam kötelékében.

Ibrahim Rugova határozottan elutasította az autonómia gondolatát, és úgy vélekedett, hogy Koszovó függetlenségének elismerése hozzájárulhatna a térség békéjének megteremtéséhez.
Álláspontját azzal indokolta, hogy Koszovónak érdekében állna jószomszédi kapcsolatokat ápolni valamennyi szomszédjával, csakúgy Szerbiával és Montenegróval, mint Albániával és Macedóniával.

(MTI)

Ajánló:

(Összefoglaló a koszovói háborúról)

Korábban:

(2000.10.31.)