Csütörtökön néhány napos felülvizsgálatra Innsbruckba utazott a szlovák államfő. Rudolf Schuster így nem lesz otthon a szombaton tartandó szlovákiai népszavazás idején. A szlovákok arról döntenek, hogy tartsanak-e idő előtti parlamenti választásokat.

Schustert Ernst Bodner professzor, az innsbrucki egyetemi klinika főorvosa kérette be a kórházba, ahol nyáron a botrányosan rossz szlovákiai kezelés után az osztrák orvosok megmentették az államfő életét.

Rudolf Schuster az ellenzék által kezdeményezett aláírásgyűjtés alapján írta ki a népszavazást, amelyen az egyetlen eldöntendő kérdés: akarják-e az ország polgárai, hogy Szlovákiában idő előtti parlamenti választásokat tartsanak. A referendum akkor lesz érvényes, ha a szavazásra jogosult választópolgároknak több mint a fele elmegy az urnákhoz. Az előrejelzések szerint a részvétel csupán 34-37 százalékos lesz.

A sajtó annak idején amiatt bírálta az államfőt, hogy egyáltalán kiírta a népszavazást, most pedig arra célozgat, hogy Schuster az innsbrucki úttal alibit szerzett, s ily módon menekül a népszavazáson való részvétel vagy távolmaradás döntéskényszere elől.

(MTI)

Korábban:

(2000.10.13.)