Miközben Jasszer Arafat palesztin vezető Londonban ismét nemzetközi erő kivezénylését sürgette a palesztin nép védelmének érdekében, Ehud Barak izraeli miniszterelnök közvetlen, nemzetközi beavatkozás nélküli tárgyalásokra szólította fel szerdán a palesztin felet.

A Jichák Rabin izraeli miniszterelnök meggyilkolásának ötödik évfordulója alkalmából mondott beszédében Ehud Barak arra kérte a palesztinokat, hogy a tartós béke megteremtésének érdekében kezdjenek közvetlen és szabad tárgyalásokat Izraellel előzetesen megszabott feltételek és nemzetközi beavatkozás nélkül.

Barak hangsúlyozta, hogy Izrael nem akar uralkodni egyetlen nép fölött sem, ugyanakkor a másfél hónapja tartó összecsapásokra utalva, rámutatott, hogy az erőszak nem folytatódhat tovább, Izrael politikai úton vagy más módszerek alkalmazásával véget vet ennek a helyzetnek.

A kormányfő előzőleg az izraeli televíziónak adott nyilatkozatában kijelentette: a Bill Clinton amerikai elnökkel vasárnapra tervezett washingtoni találkozóján azt akarja elérni, hogy a Sarm-es-Sejkben kötött megállapodásoknak megfelelően létrejöjjön végre a tűzszünet a palesztinokkal. Hozzátette, hogy a válság megoldása csak tárgyalások útján lehetséges, nem pedig erőszakkal.

Az izraeli miniszterelnöki hivatal közlése szerint Barak levelet írt a világ valamennyi vezetőjének, és ebben jelezte, hogy tárgyalások eredményeként kész elfogadni a palesztin állam létrejöttét. Barak jelenleg két lehetőséget lát: egyrészt a tárgyalások folytatását a Camp David-i csúcstalálkozón megvitatott gondolatokra alapozva, ami elvezethet egy életképes palesztin állam megteremtéséhez. Másrészt folytatódhat az erőszak, ami bizonytalanságot keltene a térségben.

Jasszer Arafat, aki útban Washington felé szerdán rövid kitérőt tett Londonban, Barak felvetésére reagálva - miszerint tárgyalások eredményeként hajlandó lenne elfogadni a független palesztin állam kikiáltását - kijelentette, hogy közvetlen célkitűzései ennél jóval szerényebbek. Arafat, elmondása szerint, a Sarm-es-Sejkben hozott megegyezés betartását látná elsődleges célként.

A találkozón Arafat ismét szorgalmazta, hogy küldjenek nemzetközi erőt a palesztin nép védelmére. Nagy-Britannia, Franciaország és az Egyesült Államok már elutasította egy ENSZ-mandátummal felruházott erő kivezénylését a térségbe, mivel Izrael határozott ellenkezése nyomán kivitelezhetetlennek ítéli az erre vonatkozó palesztin javaslatot.

(MTI)

Korábban:

(2000. november 8.)