Kínos helyzetbe kerülhet George W. Bush texasi kormányzó, akinek éppen az elnökválasztási eredmény kihirdetésének várható időpontjában, csütörtök este kell döntenie egy halálraítélt sorsáról. Az amerikai elnökválasztás másnapján, szerdán Arizona államban már kivégeztek egy, gyilkosság elkövetéséért halálra ítélt foglyot.

A 36 éves Donald Miller nyolc évvel ezelőtt barátja kérésére lőtt agyon egy 18 éves lányt, és a bíróság e tettéért ítélte halálra. Arizonában ő volt a 22 ember, akin végrehajtották a halálos ítéletet azóta, hogy a szövetségi államban 1992-ben visszaállították a halálbüntetést. Az arizonai börtönök siralomházaiban további 119 halálraítélt vár sorsa beteljesedésére.

A tervek szerint Pennsylvaniában is végrehajtanak egy kivégzést szerdán, az esti órákban: Daniel Saranchaknak nagyanyja és nagybátyja meggyilkolásáért kell életével felelnie. Pennsylvániában ő lesz a negyedik, akit 1976 óta kivégeznek.

Kínos helyzetbe kerülhet viszont George W. Bush texasi kormányzó, akinek éppen az elnökválasztási eredmény kihirdetésének várható időpontjában, csütörtök este kell döntenie egy halálraítélt sorsáról. A gyilkosság elkövetéséért elítélt 31 éves Miguel Flores mexikói állampolgár, és a mexikói kormány mindent megpróbált megtenni, hogy megmentse a haláltól. Ennek nyomán az amerikai külügyminisztérium eljárásjogi hibákra hivatkozva az ítélet végrehajtásának megfontolására kérte hétfőn Texas állam hatóságait. Az ítélet végrehajtásának felfüggesztését követelte az Európai Unió, valamint az Amnesty International nemzetközi emberjogi szervezet is.

Texas állam illetékes bizottsága azonban szerdán egyhangúlag elutasította Flores kegyelmi kérvényét, így a férfi ügyvédjei utolsó mentőövként az Egyesült Államok legfelsőbb bíróságához fordultak. Linda Edwards, Bush egyik szóvivője közölte, hogy a kormányzó a legfelsőbb bíróság határozatára vár, mielőtt döntést hozna.

Texas törvényeinek értelmében a kormányzó csak akkor adhat kegyelmet, ha az illetékes bizottság ezt javasolja. Ennek hiányában még megteheti azt, hogy harminc naponként felfüggeszti a halálos ítélet végrehajtását.

(MTI)

Ajánló:

Az [*****] összeállítása

Korábban:

(2000. november 8.)