Harminc szülő perli a birminghami gyerekkórházat, mert jogtalanul távolították el halott gyerekeik szerveit. A kórház azt elismerte, hogy körülbelül 1500 emberi szívet tárolnak a kórházban, de a szülők - akik már egy éve próbálják kideríteni, hogy mi folyik a kórházban - azt állítják, hogy az elhunyt gyermekeik egyéb szerveit is eltávolították a kórházban.

A szülők azt remélik, hogy a jogi procedúra végén kiderül, hogy mi történt is a kórházban. A szülők nyilvános vizsgálatot követelnek az egész kórház működésével kapcsolatban. Az egyik szülő, Noreen Hodgkinson lánya 1991-ben halt meg a kórházban egy szívműtét közben. A lány szülei a kórháznak kizárólag arra adtak engedélyt, hogy a lány szívét és tüdejét távolítsák el, de később egy független patológus megállapította, hogy a lánynak majdnem az összes használható szervét kivették a kórházban.
Richard Follis, a szülők képviselője a BBC-nek elmondta: a vizsgálat talán megakadályozza, hogy a kórházban további jogtalanságok történjenek, és a szülőkkel emberibben bánnak majd, és valahogy kárpótolják a szülőket. Follis elmondta: a kórházban már néhányan elnézést kértek az érintettektől, de a valódi felelősöket még nem sikerült megtalálni.

A brit kórház illetékesei elmondták: az egészségügyi minisztérium jelenleg az egész országban vizsgálja a gyerekkórházakat azzal kapcsolatban, hogy helyesen járnak-e el az elhunyt betegek szerveinek eltávolításával kapcsolatban. A Brit Orvosi Társaság és a brit patológusok szervezete is új szabályokat adott ki arról, hogy az orvosoknak minden esetben engedélyt kell kérniük a rokonoktól, ha egy elhunyt beteg szervét el akarják távolítani.

Ajánló:

(angolul)