Az egykori UCK-ból kinőtt Koszovói Demokrata Párt egyik képviselője Jugoszláviától független, külön képviselete követelt a nemzetközi szervezetekben Koszovó számára. A radikális Hashim Thaqi vezette párt képviselője szerint a koszovóiak végső célja Koszovó teljes függetlensége kell hogy legyen, mert csak így valósulhat meg a térség stabilitása. A héten Rugova mérsékelt albán vezető is Koszovó nemzetközi elismerését kérte a külföldi államoktól.

Badhy Mahmuti, a Koszovói Demokrata Párt (DPK) vezetőségi tagja közölte: Nyugat-Európában tett körútja során súlyt helyezett arra, hogy Vojiszlav Kostunica jugoszláv elnök hatalomra kerülésével Koszovó függetlenségi törekvései mit sem változtak.

"Jugoszlávia nemzetközi elismerése számunkra annyiban elfogadhatatlan, hogy a belgrádi kormány, Miloseviccsel, Kostunicával vagy bárki mással az élén, nem képviselheti a koszovói
népet. Koszovó saját képviseletet kíván létrehozni az európai intézményekben" - mondta Mahmuti, hozzátéve, hogy a jugoszláv hatóságok többé sohasem képviselhetik Koszovót.

Az albán politikus közölte, hogy az ENSZ sohasem engedélyezheti a szerb erők visszatérését Koszovóba, mert - szerinte - ez "újabb mészárláshoz vezetne". Az UCK csak azért egyezett bele a lefegyverzésbe, mert biztosították számára, hogy a szerb erők sohasem térhetnek vissza Koszovóba. A cél továbbra is Koszovó függetlensége, mert ez elengedhetetlen feltétele annak, hogy stabilitás legyen a térségben - hangoztatta Mahmuti.

Az ENSZ a múlt héten vette fel tagjai közé Jugoszláviát, és ezzel véget ért az ország nyolcéves nemzetközi elszigeteltsége (a korábbi szövetségi állam szétesése után Jugoszlávia nem volt hajlandó új országként kérni felvételét a világszervezetbe). A hét elején Ibrahim Rugova, a mérsékelt Koszovói Demokratikus Szövetség (LDK) vezetője felszólította Belgrádot, az Egyesült Államokat és az Európai Uniót, hogy ismerje el Koszovó függetlenségét. Az október végi koszovói helyhatósági választásokon az LDK 58 százalékot, a DPK pedig 27,3 százalékot szerzett.

(MTI)

Ajánló:

(2000.11.02.)

Korábban:

(2000.11.09.)