A szerb ideiglenes kormány körüli belgrádi vitákat tükrözve a Szlobodan Milosevics vezette szerb szocialisták csütörtökön a kabinetről kötött egyezmény betartására sürgették a politikai erőket, noha sokan éppen a volt jugoszláv elnök híveit vádolják a megállapodás elszabotálásával.

Az egyezmény betartására Zoran Andjelkovics szocialista pártfőtitkár és vidéki pártszervezetek vezetői szólítottak fel belgrádi tanácskozásukon, mondván, hogy ez biztosítja majd a kabinet működését, a törvényességet, a köz- és vagyonbiztonságot. A szerb ideiglenes kormányt október 16-i megállapodásuk alapján alakították meg a vezető szerbiai politikai erők - Milosevics Szerbiai Szocialista Pártja (SPS), a Vojiszlav Kostunica új jugoszláv elnököt támogató Szerbiai Demokratikus Ellenzék (DOS) tömörülés és Vuk Draskovics Szerb Megújhodási Mozgalma (SPO) -, hogy a decemberi szerb parlamenti választásokig közösen irányítsák az országot.

Az átmeneti kabinet eddig még egyetlen ülést sem tartott, és működését meggátolja a szerb állambiztonság vezetőjének leváltása körüli vita. A DOS és az SPO Rade Markovics távozását követeli, mert az általuk Milosevics hívének mondott titkosszolgálati vezetőt az előző belgrádi vezetés javára elkövetett törvényellenes cselekményekkel vádolják. Az SPS, amelynek korábbi nyilatkozatai szerint az egyezségben nem szerepelt Markovics leváltása, nem egyezik bele a felmentésbe.

Egyes ellenzéki vezetők nemrégiben elismerték, hogy e kérdésben szóbeli egyezséget kötöttek csupán. A felek egymást vádolják a megállapodás be nem tartásával.

A DOS vagy hozzá közel álló vezetők többször a szocialistákra hárították a felelősséget például az elmúlt hetekben mindennapossá vált szerbiai áramszünetekért - egyesek újabban a szerbiai börtönlázadásokért is -, mondván: Milosevicsnek a közintézményekben, vállalatokban lévő hívei a decemberi választások előtt szabotázsakciók révén próbálják meg lejáratni az új jugoszláv elnök szövetségeseit.

(MTI)

Korábban:

(2000. november 9.)