Anatolij Kvasnyin orosz vezérkari főnök csütörtökön azt kérte a NATO-országoktól, hogy mutassák meg Oroszországnak tengeralattjáró-flottájukat, hogy ellenőrizzék: egyetlen hajójuk sem rongálódott meg a közelmúltban. A vezérkari főnök szerint így lehetne a legegyszerűbben megállapítani, van-e köze az Észak-atlanti Szerződés Szervezetének a Kurszk tragédiájához.

- Számos változat és számos kétség merült fel a Kurszk orosz atomtengeralattjáró szerencsétlenségével kapcsolatban - jelentette ki Kvasnyin Brüsszelben újságírók előtt, miután NATO-beli kollégáival tanácskozott. Éppen e kétségek eloszlatása végett kérte Oroszország az Atlanti Szövetség országai tengeralattjáróinak megvizsgálási lehetőségét, annak ellenére, hogy korábban a NATO-tagállamok leszögezték: egyetlen egységüknek sem volt köze a Kurszk balesetéhez. Az orosz vezérkari főnök szerint azonban eddig Moszkva nem kapott választ.

A kérés érdekessége az, hogy a Kurszkon belsejében kezdettől fogva csak orosz búvárok dolgozhattak. Valószínűleg a tengeralattjáró technológiája védelmében nem engedtek külföldi búvárokat a hajóba.

A Kurszk katasztrófáját követően a NATO azonnal felajánlotta segítségét, de erre sem tartott számot az orosz hadvezetés. Kétségesnek tűnik, hogy a NATO ugyanazon okokból, mint az oroszok, bemutatják tengeralattjáróikat az "ellenfélnek" ezzel féltve őrzött technológiák esetleges eltulajdonítását kockáztatva.

Az orosz flotta parancsnoksága továbbra is kitart ama verzió mellett, amely szerint egy nyugati tengeralattjáróval való összeütközésnek esett áldozatul a Kurszk és 118 főnyi legénysége.

(MTI)

Korábban:

(2000. november 9.)