A 62 évvel ezelőtti országos zsidóellenes pogrom áldozataira emlékezett csütörtöki ülésén Berlinben a német törvényhozás alsóháza. Délután a törvényhozás épülete elé több tízezer embert várnak a ''Felkelés az emberiességért és a toleranciáért'' címmel szervezett demonstrációra.

1938. november 9-én a zsidók elleni bűncselekmények, üzleteik kifosztása, házaik és zsinagógáik felgyújtása, ártatlan emberek legyilkolása a széles nyilvánosság előtt történt - mondta beszédében Wolfgang Thierse házelnök. Hozzátette: sokan tétlenül nézték, amint a náci pribékek és cinkosaik bántalmazták, megalázták, és idővel koncentrációs táborokba szállították a zsidókat. A társadalom egy része pedig anyagi hasznot húzott a kisebbség kirekesztéséből, jogfosztottságából.

A Bundestag elnöke az alkalmat felhasználva bátor kiállásra szólította fel Németország lakosságát a szélsőjobboldali eszmék és cselekmények ellen. "Eljött az ideje annak, hogy a demokrácia éber őrzői hallassák a hangjukat" - mondta Thierse.

Egyben utalt a délután kezdődő berlini demonstrációra, amelynek mottója: Felkelés az emberiességért és a toleranciáért. A megmozdulást a parlamenti pártok, szakszervezetek és a munkaadói szövetség kezdeményezte, a szervezők legalább ötvenezer résztvevőt várnak a Brandenburgi kapu előtti térre. A demonstráció szónokai Johannes Rau szövetségi elnök és Paul Spiegel, a Németországi Zsidók Központi Tanácsának elnöke lesznek.

(MTI)

Korábban:

(2000.10.27.)