Számos szabálytalansággal kapcsolatos észrevétel és kifogás érkezett a demokrata képviselőkhöz - állítják a párt floridai vezetői. Ezek közül kiemelték, hogy állítólag különböző intézkedésekkel nehezítették az afroamerikai állampolgárok szavazását. Mivel pár száz floridai szavazaton múlhat az amerikai elnökválasztás kimenetele, minden voks számít, mind a demokratáknak, mind a republikánusoknak. A szavazatok részleges újraszámlálása után Bush előnye 1278 szavazatra csökkent.

A legfrissebb hírek szerint Florida állam 67 szavazóköréből 21-ben már újraszámolták a leadott voksokat. Gore újabb 642 vokshoz jutott, Bush pedig 144 szavazatot kapott.. A republikánus Bushnak 2 909 144, míg Gore-nak 2 908 126 szavazata van Floridában. Így Bush már csak 1278 szavazattal vezet Gore-ral szemben.

A floridai Palm Beach-i körzet szavazás-ellenőrző iroda munkatársait egyelőre nem sikerült elérni, hogy kommentálják a demokrata Robert Wexler bejelentést. A demokrata képviselő egy szerdai sajtótájékoztatón azt állította, hogy Palm Beachen érvénytelenítettek 19 000 szavazócédulát, melyeket rosszul töltöttek ki. Wexler szerint az "érvénytelenített" szavazatok nagy része az afroamerikaiak által sűrűn lakott körzetekből érkezett. (A közvélemény-kutatások szerint az afroamerikaiak a demokrata Al Gore hívei.) Wexler azt állította, hogy a körzet "fekete szavazatainak" 15%-át érvénytelenítették.

A félrevezető szavazócédula

"Ez egy kivételes helyzet" - jegyezte meg Bill Schneider, a CNN politikai elemzője. Majd hozzátette, Wexler senkit sem vádolt csalással, csak hivatkozott néhány szavazóra, akik szerint a szavazócédulák nem voltak egyértelműek.

Palm Beach körzetének ellenőreihez számos panasz érkezett különböző típusú szavazólapok miatt. Talán ez lehet a kavarodás oka, de még nem tudjuk pontosan - mondta Bob Butterworth főügyész.

Az ABC televíziós társaság honlapjának hírei szerint Bob Poe, a Demokrata Párt floridai elnöke szerint a afroamerikai szavazatok mellett számos esetben voksok ezrei veszhettek el számítógépes hibák miatt is. Ezek az "eltűnt szavazatok" ilyen kicsi különbség esetén létfontosságúak lehetnek a jelöltek számára.

Számos kérdés van, és rengeteg dühös floridai -mondta a demokrata párti közösség floridai szóvivője, Jenny Backus. "Az emberek azt beszélik, hogy elvették a szavazáshoz való alkotmányos jogaikat, ezrektől érkeztek különböző szabálytalanságokat kifogásoló észrevételek" - tette hozzá a szóvivő.

Jesse Jackson lelkész, egykori demokrata elnökjelölt elmondta, rengeteg telefont kapott, hogy Floridában és más déli államokban nehezítették a feketék szavazását. Állítólag azzal küldték el a színes bőrű szavazókat, hogy már elfogyott a szavazócédula, vagy hogy már bezárták a szavazóhelyiségeket.

Nem az a dolgunk, hogy újraszámolgassuk a szavazatokat, hanem az, hogy alapos vizsgálatot követeljünk - mondta Jackson.

[*****]

Ajánló:

(2000.11.06.)

Korábban:

(2000.11.08.)