A német parlament pénteken megszavazta, hogy a jövő évtől azonos nemű párok is a házassághoz hasonló élettársi szerződést köthessenek anyakönyvvezető előtt. A "bejegyzett élettársi kapcsolat" alapján a tartósan együttélő homoszexuális párok ugyanolyan jogokat élvezhetnek majd a társadalombiztosítás vagy az öröklés terén, mint a hagyományos házasfelek.

A kölcsönös jogokkal és kötelességekkel járó kötelék megbontása - a "válás" - is csak bírói határozattal lesz kimondható. A "homoszexuális házasság" várhatóan a tartományok ellenállásába ütközik majd a felsőházban, ahol a konzervatívok vannak többségben.

Az ellenzők itt elérhetnek bizonyos kisebb módosításokat, de nem akadályozhatják meg a törvényerőre emelkedést, és jelezték, hogy talán az alkotmánybíróság előtt is megtámadják a határozatot - jelentette a dpa. Herta-Däubler-Gmelin szövetségi igazságügyi miniszter rámutatott, hogy a bejegyzett élettársi kapcsolat nem a hagyományos házasságot másolja, hanem egy új, önálló családjogi intézmény, amelynek célja az évszázados diszkrimináció megszüntetése, a másféle életformák elfogadtatása és a tartós kapcsolatok bátorítása.

Az élettársi törvényt egyhangúlag megszavazó szociáldemokraták és zöldek történelmi pillanatként méltatták a pénteki határozatot, rámutatva, hogy Németország történetében elsőként ismeri el az állam az azonos neműek párkapcsolatát, és hogy hasonló szabályozás van már érvényben számos szomszédos országban is. A kereszténydemokraták a német kultúrával ellentétesnek nevezték parlamenti döntést.

(MTI)

Ajánló: