A német törvényhozás felsőháza pénteki ülésén nagy többséggel úgy határozott, hogy kezdeményezni fogja az alkotmánybíróságon a szélsőjobboldal legveszélyesebbnek tartott pártjának, a Német Nemzeti Demokrata Pártnak a betiltását.

Az indítványt, amely a Német Nemzeti Demokrata Párt (NPD) törvényen kívül helyezését célozza, Bajorország és Alsó-Szászország kormánya terjesztette a tartományok képviseletét ellátó Bundesrat elé. A 69 tagú testületben csaknem ötvenen szavaztak a javaslatra, néhány CDU vezette tartomány képviselői tartózkodtak.

Hessen és a Saar-vidék kormányfői a szavazás előtti vitában kétségeiknek adtak hangot azzal kapcsolatban, hogy egyes pártok betiltása volna-e a helyes módszer a szélsőjobboldal elleni küzdelemben. Edmund Stoiber bajor miniszterelnök (CSU) az NPD publikációiból és a párt vezetőinek beszédeiből vett idézetekkel bizonyította, hogy az NPD szembehelyezkedik a német alkotmánnyal, és a nemzetiszocializmushoz áll közel. Sigmar Gabriel (SPD), Alsó-Szászország kormányfője elfogadhatatlannak nevezte, hogy egy ilyen párt az adófizetők pénzéből kapjon továbbra is támogatást.

A határozat kimondja: a felsőháznak "meggyőződése, hogy az NPD alkotmányellenes párt, amelynek célja Németország szabadelvű-demokratikus berendezkedésének aláásása, illetve felszámolása". Két nappal korábban a szövetségi kormány is határozatot hozott az NPD betiltásának kezdeményezéséről. Gerhard Schröder kancellár azt akarja, hogy a három alkotmányos szerv (a kormány, valamint a parlament két háza) együtt terjesszen ilyen értelmű indítványt az alkotmánybíróság elé. Az alsóház (Bundestag) december elején foglalkozik a kérdéssel.

Németországban pártot csak az alkotmánybíróság döntése alapján lehet betiltani. Az alkotmány 20. cikke értelmében alkotmányellenes az a párt, amely céljai vagy tagjainak magatartása alapján Németország demokratikus rendjének aláásására vagy felszámolására törekszik, illetve az ország létét fenyegeti.

Az NSZK fennállásának 51 éve alatt csupán két pártot helyezett törvényen kívül a karlsruhei bíróság: 1952-ben a Szocialista Birodalmi Párt nevű, a Hitler-féle NSDAP utódszervezetét képező párt jutott erre a sorsra. 1956-ban pedig Németország Kommunista Pártját (KPD) tiltották be. A szövetségi, illetve a tartományi kormányok is betiltottak több, nem pártnak minősülő szélsőséges egyesületet. Ilyen volt a Wehrsportgruppe Hoffmann, az Aktionsfront Nationale Sozialisten, a Wiking Jugend és a Freiheitliche Arbeiterpartei (Szabadelvű Munkáspárt). Utóbbinak 1993-ban kellett beszüntetnie a működését.

(MTI)

Korábban:

(2000. február 12.)