Jasszer Arafat kijelentette, nem ellenzi egy újabb izraeli-palesztin csúcstalálkozó összehívását. A Bill Clintonnal és Madeleine Albrighttal találkozó palesztin vezető közölte, készen áll arra, hogy Ehud Barak izraeli kormányfővel együtt dolgozzon az erőszak megállításáért.

Jasszer Arafat palesztin vezető csütörtök este kijelentette: nem ellenzi egy újabb izraeli-palesztin csúcstalálkozó összehívását, feltéve, hogy azt jobban előkészítik, mint a Camp Davidben idén júliusban megtartottat. "Kedvezően fogadok minden olyan erőfeszítést, amely egy másik csúcstalálkozó megtartására irányul, feltéve, hogy azt előkészítjük, biztosítva ezáltal a sikert" - mondta Arafat a külkapcsolatok tanácsának konferenciáján. A palesztin vezető, aki a nap folyamán megbeszélést folytatott Bill Clinton elnökkel és Madeleine Albright külügyminiszterrel, hangsúlyozta: készen áll arra, hogy Ehud Barak izraeli kormányfővel együtt dolgozzon az erőszak lecsillapítása és megállítása érdekében.

Arafat véleménye szerint az izraeliek többsége azért választotta meg Barakot, hogy miniszterelnökként előbbre vigye a béke ügyét. Mindazonáltal ismét azzal vádolta izraeli partnerét, hogy nem akarja megvalósítani a Sarm el-Sejkben elfogadott megállapodásokat, a kivonás helyett inkább megerősítette az izraeli erőket.

A palesztin vezető a Clintonnal folytatott megbeszélés után újságíróknak adott nyilatkozatában nagyon veszélyesnek minősítette a kialakult helyzetet. Elmondása szerint a Clintonnal tartott "pozitív és alkotó szellemű" találkozón behatóan megvizsgáltak minden problémát, ideértve a nemzetközi erő kivezénylésére tett palesztin javaslatot is. A találkozón újfent megismételte: teljes mértékben elkötelezett a békekötés mellett.

Arafat ugyanakkor élesen kikelt magából, amikor egy újságíró azt kérdezte tőle, hogy hajlandó-e a nyilvánosság előtt elítélni az erőszakot. "Nem én vagyok az, aki elkezdte az erőszakot. Nem én vagyok az, aki jelen pillanatban támadja az izraelieket, és az én tankjaim nem fonták ostromgyűrűbe az izraeli városokat. Én nem vezényeltem ki a hadsereget, sem pedig a harckocsijaimat, a légierőmet, a nehézfegyvereimet és a tüzérségemet sem" - válaszolt a palesztin vezető.

Ehud Barak izraeli kormányfőt vasárnap fogadja Bill Clinton a Fehér Házban.

(MTI)

Korábban:

(2000. november 9.)