Eddig 16 érdeklődő jelezte vételi szándékát a hannoveri kiállításra felépített magyar pavilon megvételére. A jelentkezők között német önkormányzatok és magyar befektetők is vannak, illetve van, aki a pavilon területét is megvenné.

A magyar pavilon makettje
A mintegy kétmilliárd forintból megépített pavilon megvásárlását jelzők egy része az épület 3015 négyzetméteres területe iránt is érdeklődnek, ezek a befektetők a helyszínen szeretnék majd hasznosítani a pavilont. A jelentkezők között német önkormányzatok is vannak, amelyek saját városukban állítanák fel az épületet. Néhány magyar befektető is ajánlatot tett, ők mindenképpen Magyarországon, információs centrumként hasznosítanák a pavilont.

Gérnyi Gábor, az Expo 2000 Hannover világkiállítás miniszteri biztosa elmondta: a pavilon eladásának határideje 2001. február 28., ha eddig nem kötnek üzletet, akkor le kell bontani az épületet. A pavilon értékesítéséhez szükséges kormányfelhatalmazás néhány napon belül megszületik, így december végén vagy jövő év január elején elkelhet a pavilon.

Pongorné dr. Csákvári Marianna, a Gazdasági Minisztérium helyettes államtitkára elmondta: a 2000. június 1. és október 31. között megrendezett kiállítás sikerként könyvelhető el, mivel a világkiállításon megjelenő összesen 18,1 millió látogató közül 3,3 millióan tértek be a magyar pavilonba. A magyar épület a rendezvény ideje alatt mindvégig az első 10, a magyar étterem pedig az első három legnépszerűbb között szerepelt.
Gérnyi hozzátette: az 50 pavilon közül, amely között szép számmal voltak a legmodernebb technológiával épültek, a természetes anyagokból, fából és üvegből készített épületek voltak a leglátogatottabbak.

A magyar pavilon emlékkönyvének bejegyzései alapján arra lehet következtetni, hogy a jövőben némileg növekedni fog a Magyarországra érkező turisták száma.

A kiállítás ideje alatt megrendezett szakmai programok közül a Vizek Magyarországon, a Magyar Mezőgazdaság Napja és az EU Kommunikációs Nap című rendezvények voltak a legsikeresebbek. A magyar pavilonba érkező vállalkozók a magyar befektetési lehetőségekkel és a Széchényi Tervvel is megismerkedhettek.

(MTI)

Ajánló:

Az expóról és a magyar kiállításról

Korábban:

(2000. november 1.)