Egyre többféle szám kerül napvilágra a floridai választásokkal kapcsolatban. Ahelyett, hogy az elmúlt napon tisztázódott volna, hogy ki is nyerte meg az amerikai választást, a helyzet csak bonyolultabb lett: a pártok egymást vádolják, újraszámolják a már újraszámolt szavazatokat, hivatalos adatok keverednek nem hivatalosakkal. Röviden: hivatalos eredmény legkorábban kedden lesz, de valószínűbb, hogy csak jövő pénteken. Egészen addig, csak találgatni lehet az új elnök személyével kapcsolatban.

Jelenleg kétféle szavazatszámlálás fut egymással párhuzamosan Floridában: a hivatalos és az Associated Press (AP) munkatársai álatl készített statisztikák. Ez utóbbi azonban nem tekinthető hivatalosnak, az általuk kiadott adatok inkább csak jelzésértékűek.

A hivatalos adatok


Fotó: Reuters
Orange körzet elkészült
A floridai állami szavazatösszesítő testület vezetője, Katherine Harris csütörtökön közölte, hogy a testület még nem kapta meg az összes megyéből a keddi elnökválasztáson leadott és újraszámolt szavazatok kiértékelt eredményét. Florida 67 megyéje közül összesen egyelőre csak 53 küldte meg ezeket az adatokat. A maradék 14 körzetnek keddig kell a központba beküldenie a kiértékelt adatokat.
Ennél is hosszabb, tíz napos a határidő a tengerentúlról postán érkező szavazatok feldolgozására. A testület ezt a tíz napot, ami jövő pénteken, november 17-én jár le, mindenképpen be is fogja várni, hogy senki ne mondhassa, nem fogadták ésszerű ideig a világ különböző pontjairól
legkésőbb november 7-én postára adott szavazatokat - közölte Harris asszony.
Ebből az következik, hogy jövő péntekig nem lesz végleges floridai eredményhirdetés, és így nem lesz megválasztott új amerikai elnök sem.
Ugyanakkor meglepőek azok az adatok, amelyeket Harris nyilvánosságra hozott: George Bush republikánus elnökjelölt 1784 szavazattal kapott többet Al Gore demokrata elnökjelöltnél. Ez majdnem ugyanannyi, amennyit eredetileg tettek közzé egész Florida vonatkozásában a választásról.
Ez az adat az 53 körzet hivatalosan összesített eredménye.

Az Associated Press adatai

Az AP úgy szerzi információit, hogy minden körzetbe elküldte egy riporterét. Az AP ezek alapján magyar idő szerint délben közölte, hogy Floridában befejezték a szavazatok újraszámlálását. Eszerint Bush 327 szavazattal kapott többet, mint Gore.

Mi lehet az eltérés oka?

A két adat közötti eltérés valószínűleg azt jelenti, hogy eddig csak azokból a körzetekből küldték be a központba a hivatalos adatokat, ahol az újraszámlálás nem eredményezett jelentős mértékű eltéréseket az eredeti szavazatszámláláshoz képest, az AP pedig nyilván olyan körzetekből is szerzett adatokat, ahol olyan nagyok a változások, ami már aligha tükrözhet egyszerű számolási hibákat az eredeti összeszámlálásban.

A pártok egymást vádolják

A félreérthető szavazólap
A demokraták egész nap különböző visszaélés-gyanús ügyeket ismertettek a nyilvánossággal. Volt szó elveszett szavazat-ládákról, félreérthető és emiatt rosszul kitöltött szavazólapokról, félreérthetően viselkedő rendőrökről, számítógépes hibákról. A demokraták először jogi eljárással fenyegetőztek, később azonban - legalábbis egyelőre - ettől elálltak. Ami maradt: a demokraták támogatják azokat a polgárokat, akik felülvizsgálati kérelemmel kívánnak élni, és gondolkodnak azon, hogy kezdeményezzék a szavazás megismétlését az elhíresült Palm Beach körzetben, ahol 19 120 szavazatot érvénytelenítettek. A CNN úgy tudja: Palm Beach-en szombaton újraszámolják a szavazatokat. Emellett négy körzetben követelik a szavazatok újraszámlálását, immáron harmadszor. Ez alkalommal azonban kézzel számolják majd a cédulákat.
A republikánusok viszont azzal vádolják a demokratákat, hogy elferdítik a tényeket. Kampányfőnökük közölte: 1996-ban legalább annyi érvénytelenített szavazat volt mint most - jelen esetben a Palm Beach megyei 19000 érvénytelen szavazatról van szó -, és ráadásul ugyanazon a környéken, a demokraták akkor azonban nem csináltak "ügyet" a dologból. Emellett a republikánusok azt is bejelentették, hogy valószínűleg másik két államban - Iowában és Wisconsinban - számolják újra a szavazatokat. Ezekben az államokban a demokrata Al Gore kis fölénnyel győzött.

Tehát miközben a sajtó Floridától hangos, elképzelhető, hogy az "újraszámlálási-lavina" nem áll meg itt. Ez eddig említett államok - Iowa ( 7 elektor) és Wisconsin (11 elektor) - közel sem olyan "értékesek" a delegált elektorok szempontjából, mint Florida (25 elektor) , a szoros eredmények miatt azonban, mégis befolyásolhatják a választás kimenetelét.

Jól látható, hogy az indulatok nem, hogy nem csillapodtak a szavazás lezárulásával, inkább csak erősödtek. Egyelőre nem lehet tudni, hogy végülis mikor zárul le a választás, mikor lesz az Egyesült Államoknak új elnöke, és mi előzi még meg az eredményhirdetést.

Bush már összeállította csapatát

Habár a szavazatok újraszámlálása még javában tart Floridában, az ifjabb George Bush már meg is kezdte elnöki csapatának összeállítását. Magabiztosan nyilatkozta a republikánusok elnökjelöltje, hogy csapata készen áll a hatalom átvételére, az ország irányítására.

Al Gore, amerikai demokrata elnökjelölt kampányfőnökei visszautasították a republikánusok felhívását, hogy Gore ismerje el vereségét. A egyik szóvivője szerint a perdöntőnek bizonyuló floridai szavazatok újraszámlálásakor már bebizonyosodott: az ifjabb George Bush nyerte meg a keddi választásokat. James Baker volt republikánus külügyminiszter azzal vádolja a demokratákat, hogy ok nélkül elnyújtják a választásokat.

Mary Jo Jacobi szerint, aki tanácsadója volt Bush és Regan elnöknek is, az ifjabb Bush helyesen jár el. "Meglepőnek tartanám, ha a két jelölt nem viselkedne úgy, mintha ő lenne a következő elnök. Ebben az átmeneti időszakban mindig az új csapat kialakítása folyik, tehát Bush okosan jár el" - véli a volt republikánus tanácsadó.

Gore kampánymenedzsere, Bill Daley még semmiképp sem látja befejezettnek a versenyt a két elnökjelölt között. Szerinte az emberek valódi és pontos akaratának kell érvényesülnie és ez azt jelenti, hogy az ügyet jogi úton kell tisztázni. Rochelle Valladares, a külföldön élő demokraták szövetségének alelnöke szerint korai lenne Bush győzelmét elfogadni.

[*****]