Az izraeli hadsereg péntek délután lezárta a ciszjordániai Betlehemet és Rámalláh városát, válaszul az aznap ott történt erőszakos cselekményekre, amelyeket palesztin tüntetők kezdeményeztek a palesztin Fatah szervezet egyik vezetőjének előző nap történt meggyilkolása miatt.

Az intézkedés célja a további terrorcselekmények megelőzése. A két város palesztin lakosai nem mehetnek túl településük határain, kívülről pedig nem lehet bejutni sem Betlehembe, sem Rámalláh területére. Azt nem közölte az izraeli szóvivő, hogy meddig marad érvényben ez a korlátozó intézkedés a palesztin önkormányzat irányítása alatt álló Betlehem és Rámalláh ellen.

Közben újabb tüntetések és erőszakos cselekmények voltak pénteken más településeken is. A ciszjordániai Dzsenín közelében újabb palesztin vesztette életét izraeli katonák által leadott lövésektől, és ezzel 200-ra nőtt a szeptember 28-a óta tartó izraeli-palesztin összecsapások palesztin halálos áldozatainak a száma.

Tüntetéssé fajult az izraeli rakétáktól megölt palesztin vezető, Huszein Szajef Abejad pénteken megrendezett, Betlehem melletti temetése is. A gyászolók a levegőbe lövöldöztek, és a rendületlen Izrael-ellenes harc jelszavait kiáltozták.

Jeruzsálemben pokolgép robbant egy muzulmán temető területén; egy izraeli rendőr megsérült a detonáció következtében. Eddig senki sem jelentkezett elkövetőként, de Efrájim Szneh, az izraeli védelmi miniszter helyettese - nyilatkozatából kivehetően - palesztin merényletként könyvelte el az esetet.

Az újabb erőszakcselekmények megelőzése érdekében az izraeli rendőrség megtiltotta pénteken a 45 év alatti palesztinoknak, hogy részt vegyenek az iszlám harmadik legszentebb helyének számító jeruzsálemi al-Aksza mecsetben a pénteki imán. Ebből újabb dulakodás lett, amikor a rendőrök megpróbáltak érvényt szerezni a tilalomnak, de végül is nagyobb rendzavarás nélkül zajlott le a vallási esemény.

Izraeli területen élő arabok is rendeztek pénteken tüntetéseket. Az ország északi részén, Umm el-Fám és Araba településen helybeli arabok ezrei vonultak fel, hogy megemlékezzenek arról a 12 izraeli arabról, akit a biztonsági erők megöltek szeptember 28. óta, a palesztin zavargások kezdete óta. A tüntetők palesztin lobogók és a gyász fekete zászlai alatt vonultak fel a két település utcáin.

A pénteki fejlemények láttán Ehud Barak izraeli kormányfő borúsan nyilatkozott a békefolyamat felújításának kilátásairól és vasárnapra tervezett washingtoni tárgyalásairól. Mint mondta, nem számít rá, hogy Bill Clinton amerikai elnökkel folytatandó megbeszélései elvezetnének az izraeli-palesztin béketárgyalások újrafelvételéhez.

Efrájim Szneh, az izraeli védelmi miniszter helyettese egyenesen azt gyanítja, hogy a palesztinok nem is kívánnak visszaülni a tárgyalóasztalhoz. Véleménye szerint Jasszer Arafat palesztin elnök azért követeli újabban, hogy telepítsenek nemzetközi haderőt a palesztin területekre, mert már nem akar újabb közvetlen tárgyalásokat Izraellel. Szneh elutasította Arafat javaslatát, mert nézete szerint nemzetközi erők bevonásával nem oldható meg a válság.

(MTI)

Korábban:

(2000. november 10.)